fbpx

18 noiembrie 13

Istoric – Partea a IV-a

0  comments

Hipnoza – Istoric – Partea a IV-a

Abatele Faria si altii

In anii 1814 si 1815, Abatele Faria, care a venit din India la Paris, face demonstratii publice de vindecare fara ajutorul magnetilor. El ‘’hipnotizeaza ‘’ peste 5000 de persoane si exprima opinia valabila si astazi ca vindecarea s-ar produce datorita dorintei si cooperarii pacientului, pavand astfel drumul lui James Braid care va elabora doctrina sugestiei.

D’Eslon, advocatul lui Mesmer, raporteaza cazul unui om care putea sa joace carti cu ochii legati. Un experimentator olandez descrie cazul unui baiat care putea, in transa, sa citeasca cu varful degetelor, iar un experimentator german descrie despre un caz, bolnav de epilepsie, care distingea culorile cu talpa piciorului, chiar cind avea sosete pe ea. In Baden, un om  sub hipnoza a citit un text dintr-o scrisoare lipita, despre care hipnotistul nu-i cunostea continutul. In Suedia, o fetita citea o carte cand era pusa pe stomacul ei.

Aceste tipuri de fenomene au fost obtinute cu persoane senzitive. In Anglia, un profesor, care mai tirziu a contribuit la teoria evolutionista a lui Darwin, a descoperit ca sub hipnoza, unul din elevii lui poate simti, gusta la fel ca si el, ba mai mult, cand profesorul se intepa cu un ac intr-o parte a corpului, copilul sarea si se freca in acea parte a corpului.

Toate aceste fenomene au dovedit ca mintea, fiinta umana, are ‘’forte necunoscute’’. De ce aceste fenomene asa de usor de demonstrat si reprodus sint ignorate cite o data de oamenii de stiinta? Sa nu-i judecam pe cei care l-au negat pe Mesmer si sa afirmam mai bine ca stiinta nu era destul de avansata in acel timp pentru aceste fenomene. Sa nu-l judecam pe genialul Lavoisier, pe care Academia Franceza de Stiinte l-a trimis sa faca un raport despre o piatra mare care a cazut din cer, la Luce. Raportul lui a fost clar, martorii care au vazut piatra cazind s-au inselat pentru ca pietrele nu pot sa cada din cer. Probabil Mesmer a venit pe Pamint mai devreme cu vreo doua secole decit era stiinta pregatita sa-l accepte ca posibil.

In aceeasi perioada, incep sa fie raportate cazurile de operatie fara anestetic, sub inflenta hipnozei. Unul din primele cazuri a fost al lui Recamier, in 1821, care a efectuat o operatie unui pacient care era in ‘’coma mesmerica’’. Hipolyte Cloquet a efectuat o operatie de piept, in fata Academiei Medicale Franceze in 1829, utilizind mesmerismul. In acelasi timp, in Statele Unite, Wheeler a efectuat o operatie de polipi, utilizind mesmerismul. In India, James Esdaile, un chirurg scotian efectueaza zeci de operatii fara anestezie intre 1840 si 1850.

hipn 4bBinecunoscutul doctor Jean-Martin Charcot practica la Spitalul Salpetriere, unde avea acces saracimea Parisului. Dr. Charcot era uimit de faptul ca o pacienta isterica credea ca este insarcinata iar corpul ei evolua fizic ca la o sarcina sau ca un om credea ca are o mana paralizata si nu o putea misca desi mana fizic era perfect sanatoasa din punctul lui de vedere. El realizeaza ca aceleasi fenomene se puteau obtine sub transa hipnotica si face demonstratii uluitoare in care oamenii se pun in patru labe si incep sa latre crezindu-se ciini, isi flutura bratele cind li se spune ca sunt pasari, sau inghit carbuni cind li se spune ca este ciocolata.

Probabil ,colegii lui Charcot nu au fost invidiosi pe el si i-au acceptat experientele si rezultatele pentru ca el se ocupa de clientela saraca a Parisului. Concluzia lui a fost ca hipnoza este o forma a isteriei.

Un tinar doctor de la Viena vine sa studieze sub conducerea lui Charcot. Numele lui este Freud. Freud este profund impresionat de experientele lui Charcot si decide ca aceste fenomene au loc intr-o parte a mintii care este cu mult mai puternica decit partea constienta.
Interpretarea lui Freud demonstreaza inimaginabila putere a mintii inconstiente, care face ca un om hipnotizat cind i se spune ca are o moneda inrosita in mina sa o scape jos, sa tipe de durere si sa ii apara o rana. Desigur, este puterea sugestiei.

Dar nu putem sa ne oprim doar la aceasta, pentru ca reducem hipnoza numai la unul din aspectele ei. Trebuie sa analizam celeleate fenomene produse sub hipnoza, demonstrate de Mesmer, Puysegur, D’Eslon si asa mai departe, care se ocupa de asa numitele actual, fenomene paranormale.

Ramona Dumitrascu – NLP Practitioner ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

decembrie 13, 2013

Hipnoza – Istoric – Partea a VII-a

Radu Sărăndan

decembrie 2, 2013

Istoric – Partea a VI-a

Radu Sărăndan

noiembrie 25, 2013

Istoric – Partea a V-a

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}