Comunicarea nu este doar împărtășirea unei informații. Pe lângă ceea ce spunem, este foarte important și cum sună ceea ce spunem, dar mai ales limbajul corpului. Dacă ce se aude, diferă de ceea ce se vede, de acele mai multe ori este mai credibil „ce se vede”.
S-a demonstrat stiințific, că un procent de 93% din comunicare este reprezentat de limbajul nonverbal și doar 7% de limbajul verbal. Limbajul nonverbal este reprezentat în proporție de 58% de postură și doar de 35% de tonalitate. Un bun cunoscător al comunicarii identifică și interpretează toate tipurile de limbaj dintr-un dialog. Uneori, interlocutorul se străduieste să emită un anumit mesaj prin limbaj verbal, dar limbajul nonverbal trădează semnale care transmit cu totul altceva, decât se încearcă prin exprimare orală.
În limbaj NLP, se spune că limbajul verbal nu este susținut de semnalele limbajului nonverbal, adică se marchează un moment de incongruență.
Având în vedere ponderea mare a limbajului nonverbal, se impune concentrarea atenției și interpretarea, în primul rând, a acestui tip de limbaj.
NLP-ul oferă o gamă de experiențe care vin în sprijinul formării deprinderilor de identificare și interpretare a tuturor tipurilor de limbaj.
Prin practică și conștientizare, putem descoperi mai bine interlocutorul, îi putem înțelege sistemul personal de comunicare și astfel, contribuim la îmbunătățirea procesului de relaționare, obținând cele mai avantajoase rezultate.