fbpx

7 aprilie 14

Dezamăgire

Increderea presupune un risc – oferi încredere dar nu înseamnă că vei primi încredere. Primeşti încredere, dar nu înseamnă că nu vei greşi niciodată… Cu toate acestea încrederea se bazează , ca şi dragostea pe nişte principii morale. Nu poate da nimeni o reţetă perfectă a ceea ce ar trebui să însemne şi cum ar trebui să se reacţioneze în anumite situaţii, însă un lucru e sigur : increderea este un dar şi trebuie apreciat ca atare.

Normal, e de preferat sa nu ajungi sa fii dezamagit dar se intampla. Dintr-un motiv sau altul, la un moment dat te dezamageste ceva sau cineva. Cum reactionezi? Mereu trebuie sa te astepti la acest lucru si din aceasta cauza trebuie sa fii mereu pregatit. Autoeduca-te si impuneti sa reusesti sa treci peste tot cu bine. Foarte multi adolescenti, atunci cand sunt dezamagiti spun lucruri urate, jignesc, regreta tot timpul trait impreuna inainte cu persoana respectiva, ameninta si chiar se razbuna. Consideram ca fiecare om in viata va gresi in mod intentionat sau neintentionat. Secretul consta in cum reactionam noi si cum stim sa trecem peste. Inainte de a actiona la nervi si din orgoliu, trebuie sa analizam bine situatia, sa apreciem daca persoana respectiva ne-a dezamagit intentionat sau nu. Din fiecare experienta de acest gen trebuie sa invatam o lectie.

Cel mai bine ar fi sa ne inconjuram doar de oameni dragi noua si care ne vor binele, care merita sa faci orice pentru ei, de la care poti primii mereu un sfat si un zambet. Niciodata nu trebuie sa ne razbunam pe o persoana pentru ca mai devreme sau mai tarziu isi va da seama de faptul ca a gresit si ca te vrea inapoi. Mereu trebuie sa ne pastram calmul si sa alegem sa avem alaturi doar oamenii buni in viata noastra. In concluzie : „In viata trebuie sa separi nisipul de pietre”. Astfel trebuie sa analizam bine situatia , daca omul acela merita sau nu din nou zambetul , cuvintele noastre. Prin urmare, ce poti face? Cand esti dezamagita, indiferent daca senzatia a aparut pe neasteptate sau nu, evita sa te agiti, eventual invinovatindu-te sau invinovatindu-i pe altii.

Opreste-te si respira! Calmeaza-te! Acorda-ti putin timp sa-ti revii! Descarca-te! Cel mai eficient este sa discuti cu cineva : prieten, membru al familiei, coleg, mentor sau cu oricine iti face bine sa vorbesti si care te poate ajuta sa-ti limpezesti gandurile si sa vezi lucrurile cat mai logic si mai lucid. Daca nu poti sau nu vrei sa vorbesti cu nimeni, elibereaza-ti supararea si dezamagirea altfel, dar in asa fel incat sa nu ranesti pe nimeni si nimic! Un lucru important: inainte de a te consuma prea mult din cauza acestei dezamagiri, intreaba-te daca merita.

A fost atat de important?
Te ajuta cu ceva sa te consumi atat de mult pentru asta?

S-ar putea ca raspunsul sa te surprinda. Nu te judeca atat! Nu uita ca suntem oameni si din cand in cand mai si gresim! Gandeste-te ce ai invatat din situatia aceasta! Unele detalii au fost bune in acest caz, altele vor fi schimbate, iar data viitoare te vei descurca mai bine! Un antidot bun impotriva sentimentului de dezamagire este somnul. Cand suntem epuizati fizic si psihic, orice astfel de senzatie ne face sa simtim ca vine sfarsitul lumii.

Ei bine, nu este chiar asa. Dupa un somn bun, s-ar putea sa vezi lucrurile un pic altfel si sa le iei mai putin in tragic. Incearca sa nu pui accent pe ideea ca „daca nu am asta…” si sa te gandesti la ce ai deja. Nu acorda acelei situatii o importanta majora, altfel va deveni de-a dreptul critica. Gandeste-te doar ca vei incerca sa obtii ce-ti doresti intr-un alt fel si ca vei fi mai atenta. Cultiva rabdarea. Nu putem avea totul deodata! Cu putina rabdare si perseverenta, vei obtine si ce-ti doresti. In plus, o victorie usoara nu e atat de dulce precum una obtinuta cu putin efort, nu-i asa?

Fiecare din noi am fost dezamagiti de anumiti ”prieteni” insa daca ne-am hotarat sa ii inlaturam, deoarece dorim sa ne formam un anumit grup de prieteni in care se impart zambete, bucurii si cuvinte frumoase atunci vom fi fericiti. Insa trebuie sa analizam fiecare din noi foarte bine situatia si apoi sa luam o hotarare pe care sa o respectam .

Chiar încrederea celor din jur poate fi falsa. Din pacate aici am ajuns. Prietenii adevarati însa ramân. Nu cei testati, nu cei de ieri, nu cei interesati, falsi, rai, perversi. Dar stai linistit(a), daca te-ai certat cu cineva , sau nu iti mai e prieten din cauza comportamentului sau , priveste lucrurile altfel, incearca sa nu ii raspunzi daca te jigneste! Fii sociabil, comunicativ discuta cu toti strictul necesar insa ai grija cui ii spui problemele tale ! Fii sigur in legatura cu deciziile pe care le iei! Vor exista mereu oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi încrederea si doar sa ai mai multa grija în cine ai încredere si a doua oara.

Gabriela si Sabrina, voluntari Vreau NLP! Romania


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

februarie 9, 2015

Condițiile succesului într-o carieră aleasă

Radu Sărăndan

iunie 25, 2014

Bucură-te de viață!

Radu Sărăndan

mai 11, 2014

Viaţa are gust şi fără droguri

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}