fbpx

9 iunie 20

Harta nu e teritoriul

0  comments

          Pe măsură ce parcurgi diferite etape de cunoaștere, dobândești o percepție mai largă asupra modului în care punctul de pornire este o bază pe care poți construi un model, o structură, un anumit mod de a te comporta.

          Cu toții facem acest lucru încă din copilărie. Mai întâi preluăm, ”copiem” informația așa cum o percepem la exemplele pe care le avem în părinții noștri, familia și persoanele din jur.

          Odată cu trecerea timpului experiențele pe care le trăim se modifică, însă ”uităm” să aducem la zi tiparele pe baza cărora acționăm. Pentru că, de fapt, nici nu suntem conștienți de existența lor.

          NLP-ul denumește aceste tipare ”hărți”. Harta este o reprezentare grafică, în plan orizontal, a suprafeței globului pământesc (totală sau parțială), generalizată și micșorată la o anumită scară.

          O harta este un model indicativ și, în general, nu corespunde perfect cu realitatea. De câte ori nu ți s-a întâmplat să te orientezi conform indicațiilor furnizate de GPS și apoi să constați că, de fapt, nu ai ajuns unde vroiai? Câte hărți sunt precise?

          Pe hartă totul arată perfect. Și pare simplu. O hartă este, însă, doar o reprezentare la scară a unui teritoriu. Cum se vede un munte de la bază? Dar din vârf? Cum s-ar vedea din avion dacă ai zbura pe deasupra lui?

          Care sunt stările pe care ți le provoacă, din diferite puncte de vedere, mărimea muntelui?

          Aceeași situație este interpretată diferit de două persoane. Pentru că au trăit experiențe diferite, percep informația în mod diferit și se află în etape de cunoaștere diferite.

          Lumea văzută de la înălțimea unui copil de 2 ani arată altfel decât cea pe care o percepe adultul de 35 și este diferită de aceea pe care o vede bătrânul cu o experiență de viață de 70 de ani.

          În orice situație e bine să-ți amintești că lucrurile pot fi interpretate și altfel și că o altă persoană nu le vede la fel ca tine, ci, cu siguranță, într-un mod diferit. Nu neapărat mai bun, mai rău sau asemănător. Doar diferit.

          Odată ce înțelegi acest lucru, poți acționa și lua decizii având o perspectivă mai largă decât cea proprie.

          Te aștept la cursurile Vreau NLP! România ca să afli mai multe despre tine și despre modul în care tu, cu resursele și capacitățile tale, cu experiențele, cunoștințele și... harta ta poți face diferența pentru tine și pentru cei din jur.

          Dacă nu poți ajunge încă la cursuri, meditațiile ghidate și tehnicile NLP ghidate pe care le-am creat pot fi un instrument de sprijin și un punct de plecare pentru a-ți realiza obiectivele. Fișierele .mp3 pot fi descărcate aici:

          https://vreaunlp.ro/meditatii-ghidate/  

          https://vreaunlp.ro/tehnici-nlp-ghidate/

          Reține: punctul de vedere modifică percepția asupra lucrurilor.

          Sau: ”Harta nu e teritoriul.”(Premisă NLP)

         TRĂIEȘTE VIAȚA PE CARE ȚI-O DOREȘTI!

         Dr. Radu Sărăndan, Fondator Vreau NLP! România, Master Trainer NLPvreaunlp.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Valoarea comunicării este dată de răspunsul primit

Radu Sărăndan

iunie 26, 2013

INFLUENȚEAZĂ PRIN FLEXIBILITATE
CORPUL ȘI MINTEA SE INFLUENȚEAZĂ RECIPROC

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}