fbpx

15 mai 13

METAMODELUL – claritatea detaliului sau tetrapilotomia*

0  comments

 

O sa ne-o tragem acum! Este ok? Nu este prea tare?

In cele ce urmeaza veti intelege afirmatia de mai sus. Sa pornim si sa notam cateva idei importante ale ultimelor doua secvente din filmul Fucking Åmål  (1998, regizor Lukas Moodysson). Ambele situatii doresc sa le discut din perspectiva metamodelului (presupunerea), punctand totusi si alte cateva concepte NLP. Mai jos redau secventele la care ma refer:

 

meta capturaPRIMA SECVENTA

 secunda :30

Ce se intampla?

Elin este cu un tip. Presupunere

secunda :47

Este Thomas? Presupunere

Thomas?! Asta-i tot ce poti?! – Reactia la o presupunere nepotrivita

Nu putem sta aici toata ziua. Este foarte ciudat. – Reactia la incongruenta comportamentului cu valorile personale si identitatea

Ce ar trebui sa facem? – Elin (exploratorul) cauta o strategie

Iesim de aici, evident. – Agnes (ghidul) propune o strategie

 

minutul 01:17

Unde este Elin? Trebuie sa vorbesc cu ea.

Este in toaleta cu un tip. – Presupunerea intarita

Pe bune?!

Noi am crezut ca-i cu tine. – Surpriza neconfirmarii presupunerii

 

minutul 03:30

Va rog, dati-va la o parte.

O sa ne-o tragem acum. – Afirmarea presupunerii lui Elin: ceilalti cred ca ele doua vor face sex

 

 

A DOUA SECVENTA (minutul 04:00)

Este ok? (presupunerea ca nu este ok) Nu este prea tare? De obicei o fac prea tare. De obicei … Jessica se supara! Folosesc doua grame de lapte si 5000 de kg de ciocolata. Si in permanenta iese aproape neagra apoi… Apoi de obicei torn mai mult lapte, dar paharul este prea mic. Apoi trebuie sa torn intr-un pahar mai mare – sau un alt pahar, daca nu este un altul mai mare. Ajunge sa fie foarte mult lapte cu cacao, dar asta nu conteaza.(detaliile si clarificarile specifice aplicarii metamodelului)

 

Ce face ca cele doua exemple sa fie reprezentative pentru tema noastra, metamodelul? Mai intai voi apela la definitia lui Joseph O’Connor a metamodelului: set de metode lingvistice si de intrebari care refac legatura dintre procesele de stergere, deformare si generalizare, pe de o parte, si experienta ce le-a generat, pe de alta parte. Ce obtinem cu metamodelul? Obtinem doua beneficii importante: informatii si clarificare.

Dupa cum ati vazut, am ales pentru exemplificarea metamodelului, modelul de deformare – presupunerea. Presupunerea, exemplificata mai sus cu ajutorul filmului, este un proces lingivstic de deformare, o banuiala a vorbitorului ce provine din viziunea lui asupra lumii.

Sa ne intoarcem la film acum. Ce se petrece in cele doua secvente?

In primul exemplu, sechestrarea fetelor in toaleta, se poate vedea cum presupunerea colegilor naste un comportament intruziv, abuziv. Oare o clarificare din partea celor doua fete, cu privire la ceea ce se petrece dincolo de usa, le-ar fi redus curiozitatea si ar fi diminuat abuzul lor? Nu stiu. Cert este ca ar fi avut informatii noi in functie de care, poate ca ar fi ales un alt mod de manifestare, iar noi poate ca am fi pierdut o secventa de calitate din acest film.

Dupa anuntul ironic al lui Elin (O sa ne-o tragem acum!), regizorul contrabalanseaza scenariul. Tensiunea presupunerilor colegilor, prin care a obtinut comicul de situatie, este ameliorata prin plasarea cele doua fete intr-un context relaxant. Peste acest context suprapune un discurs banal, plin de informatii – tetrapilotomia*, cu privire la prepararea laptelui cu cacao. Astfel obtine din nou un comic de situatie.

In acest al doilea exemplu, monologul despre laptele cu cacao, observam cum Elin initial presupune ca laptele cu cacao nu este ok. Dupa presupunerea sa, pe care o verifica cu realitatea (Agnes infirma presupunerea si confirma nonverbal ca este ok laptele), Elin clarifica, oferind raspunsuri la intrebari presupuse, neformulate de catre Agnes. Elin a presupus in conformitate cu experienta sa de viata, ca si Agnes ar fi avut aceeasi parere despre laptele cu cacao preparat de ea ca si sora ei. Astfel, putem intui foarte usor la care intrebari raspunde Elin. Aceasta este o situatie cand metamodelul este folosit dar nu are beneficii puternice, decat faptul ca a creat un alt moment comic.


Am considerat cele doua exemple ca se preteaza pentru o discutie despre metamodel, intrucat:

  • In primul nu se aplica metamodelul dar este necesar – clarificarile ar fi inlaturat abuzul, asa cum s-a petrecut la sfarsit
  • Iar in al doilea este aplicat dar complet inutil – detaliile considerate necesare pentru a clarifica presupunerea au devenit comice


Sper ca vi s-a clarificat mai mult conceptul de metamodel
. 🙂 

Psih. Sever SAVA – MASTER PRACTITIONER ARONLP, Vreau NLP! Romania

___________

* despicarea firului de par in patru


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Medic homeopat, Master Trainer IANLPNLP Master CoachWingwave® coachSenior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie și are o experiență de peste 7.500 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 4000 de ore de coaching.

 

  • 2007 - fondatorul conceptului ȘCOALA DE NLP, concept care promovează ideea de studiu temeinic individual și de grup și susține învățarea tehnicilor de NLP prin organizarea de întâlniri de lucru între modulele de NLP, întâlniri în care cursanții învață să aplice practic tehnicile de NLP studiate în cadrul cursului de NLP Practitioner sau de NLP Master.
  • 2008 - fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.
  • 2009 - fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.
  • 2010 - creatorul workshop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”
  • 2013 - co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.
  • 2014 - co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară, al proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul și al proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor
  • 2015 - co-fondatorul programului ,,Vindecă rănile trecutului”.
  • 2017 - fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

Related posts

Radu Sărăndan

iunie 25, 2021

Starea de sănătate

Radu Sărăndan

ianuarie 13, 2015

Supermămica alergătoare – Diana Amza

Radu Sărăndan

martie 13, 2014

Cojocnean Ștefan-Iulian

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}