fbpx

10 ianuarie 14

PATTERNURI EFICIENTE DE LIMBAJ PERSUASIV (V)

0  comments

„Anonimatul reduce inhibitiile”
Haha Lung
    
Ati fi surprinsi sa auziti ce sunt in stare sa spuna oamenii atunci cand sunt convinsi ca vorbesc neoficial si confidential. Lucruri pe care nici voi, nici vorbitorii nu ar visa ca le pot rosti, dorintele lor intime inhibate, frustrarile ies la suprafata,  si … informatii strict confidentiale despre ei si despre altii oferite pe tava. Doar ii incurajati sa se deschida oferindu-le protectia anonimatului, he-he. (sau le puteti oferi alternativ un pahar de vin de calitate, servit cu masura – adica la halba sau carafa :))patt pers 5
 
Si atunci domnisoarele sfatuite sa isi pastreze inocenta pana la maritis, de catre bunica ce le sfredeleste cu o privire alcatuita din sfanta castitate (sau o matusa, „preoteasa” locala, etc) ar afla socate ce pramatie a fost bunicuta … pana cand … i-a scazut dramatic „cota de piata”. Uzual, persoanele care (re)definesc definitia destrabalarii in tinerete si maturitate, ajung  dupa o anumita varsta – fariseii :)-  sa stabileasca norme de credinta si asceza pentru generatiile care trec prin varsta despre care ipocritii omit sa povesteasca.
 
Unii oameni imi spun: „Dar preotii spun ca nu e bine sa nu mergem la biserica (indiferent care)” dar eu stiu ca voi deja ati inteles ca banii pe care ii dati pentru refacerea picturilor sau pentru pomeni nu vor ajunge la destinatia gandita de voi.
Sablon:

Unii oameni îmi spun: „OBIECTIA LOR” dar eu stiu că voi deja ati înţeles că(AFIRMATIA CARE DORITI SA LE DEVINĂ O CONVINGERE)

Unii oameni imi spun: „Aveti onorarii mari” dar eu stiu ca dvs. deja ati inteles ca sunt foarte putini aceia care se apropie de nivelul meu profesional.
Este bine sa citezi afirmatiile altor persoane care au avut obiectii similare pe care le anihilezi apoi cu magicul cuvant DAAAAR, dupa care introducem presupozitia ca persoana-tinta deja a realizat adevarul pe care urmeaza sa i-l spui. Efectul este si mai puternic cand intuiesti obiectia si accelerezi, nu il lasi sa  rosteasca ci o afirmi tu, punand-o in gura altor persoane care, desigur, ca si persoana-tinta, au indraznit sa gandeasca o asemenea blasfemie :). Si au renuntat rusinati la ea imediat 🙂
patt pers 5bSigur ca nu e necesar sa fi existat alte persoane cu obiectii similare anterior, poate e primul tau client 🙂 dar el nu stie asta, asa-i? Iar cand citezi o alta persoana, care poate fi identificata sau nu, credibilitatea este mai mare decat daca treci direct la afirmatia finala (Sunt foarte putini aceia care sa se apropie de nivelul meu profesional), al carei autor esti tu, cel cu care va incheia un contract sau va stabili o relatie (deci ai un interes, nu esti asa credibil ca persoanele citate).
Creierul uman trece usor peste si devine gata sa accepte judecati de valoare precedate de expresii standard care evita sa identifice autorul enuntului:
Evident ca ar trebui sa demisioneze. (de unde naiba e atat de evident?)
Mai mult ca sigur ne-a pacalit! (si cu asta ii montezi e toti impotriva sarlatanului… e super-sigur ca v-a dat teapa deci nu mai verifica nimeni)
In mod clar lucrurile nu au fost prezentate corect. (De unde stim asta, cine a stabilit, cine afirma??)
E bine sa stii ca un mar pe zi te ajuta. (cine afirma acest lucru??)
Stim cu certitudine:relaxarea e buna. (Cine ne-a garantat asta, din intelepciunea cui stim??)
Nu ma credeti!! Vreau sa incercati sa convingeti, afirmand ceva pur si simplu, apoi aplicand patternul:
Sablon:

Evident ca …(afirmaţia categorică, spusă de o autoritate superioară)

Mai mult ca sigur

În mod clar

E bine sa stii ca

Desigur ca

Stim cu certitudine:…

In NLP, aceste patternuri sunt numite „Lost Performative” si eu prefer sa le numesc „afirmatii cu autor necunoscut”:). Creierul le considera ca venind din partea unei persoane care cunoaste, care este o autoritate in domeniu, deci nu le pune la indoiala, sau cel putin incepe sa le ia in considerare ca fiind adevarate.

Acum, voi le veti putea pune la indoiala, de cate ori auziti astfel de sabloane, folosite constient sau nu. Veti intreba: Cine afirma asta? De unde stii tu ca este bine? Mie nu mi se pare atat de evident.

Desigur ca nu orice pattern este eficient in orice situatie, de aceea va pun la dispozitie o paleta larga de unde puteti alege combinatia care va satisface.
Sunt variante nelimitate de a folosi acest pattern:
Este de notorietate ca avocatii sunt perfizi pentru ca asta le e meseria. (WOW, pai daca este de notorietate e clar ca stie toata lumea, nu mai trebuie sa verific realitatea afirmatiei, e gata digerata de atatia oameni ca a devenit notorie, ia sa o introduc intre celelalte convingeri stupide pe care le-am asimilat deja…)
Expertii spun ca nu e bine sa iei vitamine cat esti gravida!
(Care experti, concret, au spus asta, ce studii si sub egida caror universitati au descoperit ca este un adevar?)
Majoritatea oamenilor asimileaza la nivel de credinte (convingeri absolute) tot felul de astfel de afirmatii daunatoare, limitative, pe care nu le chestioneaza, nu le pun la indoiala. (Atentie: chiar si fraza anterioara contine o afirmatie cu autor necunoscut, de unde am stabilit eu ca „majoritatea oamenilor…”:) – ei bine, identifica 2-3 convingeri de pe hard-diskul (creierul) tau si vezi cum au ajuns acolo… si daca ti-au adus prejudicii pana le-ai identificat)
Exersand patternurile in tot mai multe situatii veti deveni capabili sa le recunoasteti si, daca veti considera etic si util, sa le folositi cu succes.
Psih. I. Manole, Master Practitioner ARONLP, EANLP

Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Medic homeopat, Master Trainer IANLPNLP Master CoachWingwave® coachSenior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie și are o experiență de peste 7.500 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 4000 de ore de coaching.

 

  • 2007 - fondatorul conceptului ȘCOALA DE NLP, concept care promovează ideea de studiu temeinic individual și de grup și susține învățarea tehnicilor de NLP prin organizarea de întâlniri de lucru între modulele de NLP, întâlniri în care cursanții învață să aplice practic tehnicile de NLP studiate în cadrul cursului de NLP Practitioner sau de NLP Master.
  • 2008 - fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.
  • 2009 - fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.
  • 2010 - creatorul workshop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”
  • 2013 - co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.
  • 2014 - co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară, al proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul și al proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor
  • 2015 - co-fondatorul programului ,,Vindecă rănile trecutului”.
  • 2017 - fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a
La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}