fbpx

16 august 19

”Roșu, galben și albastru”

0  comments


     Culorile. Ce sunt culorile? Dar pentru un daltonist?


     Mi s-a spus că mă-mbrac în culori ciudate. Mai ales pentru un bărbat. Nu că oamenii ar avea dreptul să judece gusturile altor oameni. În materie de orice. Dar de unde vine această afirmație, care este cauza ei?


     ”Baby showers”. Faimoasele petreceri americane de botez au fost inițiate ca o modalitate prin care comunitatea oferea ajutor proaspetei mămici în creșterea nou-născutului. Cu siguranță pe vremea primilor colonizatori totul a-nceput cu lucrușoare folosite, pentru ca, odată cu dezvoltarea comerțului, să devină din ce în ce mai mult o afacere. Ca orice altceva, de altfel.


      S-a inventat și denumirea de ”second-hand” și prietenele au început organizarea acestor evenimente mai mult sau mai puțin fastuoase, duse la rang de competiție pentru a demonstra cine oferă cel mai scump și cel mai frumos cadou. S-a pierdut ideea de utilitate și s-a accentuat cea de fațadă, copilul și nevoile sale reale nemaiavând aproape nimic de-a face cu asta.


     Și, pentru a face diferențierea și mai evidentă, am împărțit și culorile: roz pentru fetițe, bleu pentru băieței. Ferească Sfântul să oferi un body bleu, de 15 cm, pe care copilul îl va purta maxim de două ori în cel mai fericit caz, cel în care mămica apucă să folosească toate cadourile primite... unei fetițe! Căci culoarea bleu este pentru băieței și culoarea roz pentru fetițe.



     Ce ne facem însă cu teoria asta la maturitate? Noi, oameni mari și cu puteri absolute. Acelea de a împărți până și R.O.G.V.A.I.V.- ul între masculin și feminin.

     Crește, și ea, odată cu noi. Dar doar într-o anumită măsură. Rozul devine roșu și bleu-ul albastru.

     Femeile știu tot, fac tot, ”își însușesc tot” mai degrabă decât ”au” tot. Că de, ele sunt ”sexul slab”. Deși asta doar atunci când... ”vrea mușchii lor”. Asta ca să folosesc o expresie incorectă gramatical, strict ”macho man”, dar de efect. Este social acceptat ca femeile să poarte albastru, dar este un pic ciudat să vezi un bărbat îmbrăcat în roșu.

     Am început să facem asta prin culorile cămășilor, o cămașă roșie, mov, sau lilà... mai treacă-meargă, dar un bărbat îmbrăcat casual în tricou roșu și pantaloni scurți, crem... deja bate la ochi. Albul e permis doar în tenis, dar ar fi de preferat să respectăm regulile strămoșești și să avem grijă ca tricoul să fie... alb. Sau bleu.



     Cum rămăne cu celelalte culori? Al cui e galbenul?  Tot al doamnelor cred, căci n-am văzut prea mulți domni gălbiori. Și nu e o chestiune legată de eleganță; ieri am observat pe stradă o tânără, mignonă, într-o rochie de voal, galben-pal, cu buline mari, albe. Și un cordon cu fundă la spate. Părea o păpusă perfectă, proaspăt scoasă din cutie.

     Bărbații-n schimb? Sunt puși frumos ”la cutie”, în costume negre, maro sau bleumarin. Rareori gri. Și, orice costum de altă culoare este neserios. Și, bineînteles, scoțienii și kilturile lor sunt culmea! Ei, care se-nsoară în fustiță și sacou! Ei, care au avut tupeul să păstreze o tradiție strămoșească în ciuda bussiness-women!

     Mai nou, nici măcar pixurile nu mai sunt ale noastre:

     https://www.facebook.com/ellentv/videos/10154495914847240/
 

     Ce sunt culorile?
     Dincolo de glume, cum ar fi viața alb-negru? Cum ar fi o lume doar în alb și negru? Cum ar arăta o lume doar de albi și negri? Doar de albi... sau doar de negri?
 

     Fii roșu! Fii galben! Fii albastru!
     Fii colorat sau alb-negru! Fii gri, fii trist sau fii viu!
     Fii tot ceea ce vrei tu să fii!
     Dar fii tu însăți! Tu însuți!
     Tu!


 
     TRĂIEȘTE VIAȚA PE CARE ȚI-O DOREȘTI!

     Și coloreaz-o așa cum simți!


     Dr. Radu Sărăndan, Fondator Vreau NLP! România, Master Trainer NLPvreaunlp.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Medic homeopat, Master Trainer IANLPNLP Master CoachWingwave® coachSenior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie și are o experiență de peste 7.500 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 4000 de ore de coaching.

 

  • 2007 - fondatorul conceptului ȘCOALA DE NLP, concept care promovează ideea de studiu temeinic individual și de grup și susține învățarea tehnicilor de NLP prin organizarea de întâlniri de lucru între modulele de NLP, întâlniri în care cursanții învață să aplice practic tehnicile de NLP studiate în cadrul cursului de NLP Practitioner sau de NLP Master.
  • 2008 - fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.
  • 2009 - fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.
  • 2010 - creatorul workshop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”
  • 2013 - co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.
  • 2014 - co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară, al proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul și al proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor
  • 2015 - co-fondatorul programului ,,Vindecă rănile trecutului”.
  • 2017 - fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

Related posts

Radu Sărăndan

septembrie 7, 2020

Vizualizarea intenționată

Radu Sărăndan

august 16, 2019

Despre prietenie. Și smerenie.

Radu Sărăndan

august 16, 2019

Goana după Pokemoni

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}