„Singura diferenta dintre un interviu si un interogatoriu este … voltajul folosit”
Haha Lung
„Finiseaza-ti calitatile (punctele tari) si renunta la repararea slabiciunilor. Alegi sa fii expert in cateva domenii sau sa ramai mediocru in mult mai multe? Pentru ca nu ai timp pentru toate!” (Timothy Ferriss – Saptamana de lucru de 4 ore)
Am ajuns la concluzia de mai sus enuntata de un individ mai tanar ca mine, dupa ce am terminat 3 facultati in 3 domenii foarte distantate si 75% dintr-un doctorat in al IV-lea domeniu.
Desigur ca intre timp am aprofundat unul dintre domenii, cel care imi aducea venituri (celelalte scurgeau veniturile), insa am constatat si reversul medaliei: Succesul in domeniul in care ma consider expert a avut ca fundatie, in parte, cunostintele si abilitatile dobandite in celelalte domenii de expertiza, iar aprecierea de catre ceilalti a culturii mult superioare unui absolvent al unei singure universitati a netezit calea principala. In concluzie, cine are dreptate?
Ei bine, amandoi. Este bine sa fii expert intr-un domeniu, mai mult sau mai putin tehnic, insa viata ta si cariera si nevoia de apreciere (pe care o avem toti, oricat o negam) cer mai mult decat o hiper-specializare. Cum imi spunea adesea tatal meu, Dreptul trebuie sa il studiezi macar pentru cultura ta generala, chiar daca nu profesezi, pentru a putea diferentia licitul de ilicit. Eu am adaugat pe lista Psihologia.
Iar daca nu ai timp sa parcurgi ani de zile psihologia, la facultate, nivelul de NLP Practitioner iti ofera ce e mai bun si mai practic in psihologie, eliminand plicticoasele studii stiintifice bazate pe statistica si ratacirile de inceput ale acestei stiinte (nu ca ar fi depasit prea mult faza incipienta, ca stiinta). Mi-ar mai fi placut sa cant, macar la nivel mediu, la chitara (sau ukulele), sa iau niste lectii de canto, sa invat limba germana, si maghiara (locuiesc pe granita cu Ungaria). Sunt pe lista oricum, am tot timpul din lume (mai putin vreo 42 de ani din acest interval:)
De fapt din copilarie, de cand am inceput sa vorbesc, mi-am dorit sa fiu doctor :). Si daca ati afla in ce specialitate medicalaaa :). Hmmm….
Si, daca mi-ati cere acum sfatul, dupa 20 de ani de universitate si cativa ani de studiu al NLP (programare neuro-lingvistica), poate ca v-as spune sa aprofundati un domeniu pana la nivel atomic, din care sa realizati eventual si venituri (daca nu cumva sunteti in paradisiaca situatie de rentier viager) si sa va imprastiati tentaculele in cat mai multe domenii, dezvoltandu-va abilitati care va pot conduce la trairea valorilor supreme.
Iar una dintre abilitatile care fac trandafirii sa infloreasca pe drumul vietii voastre se dezvolta pe masura ce influentarea oamenilor prin cuvinte, si uneori chiar vorbind tacerea, se impregneaza in ADN-ul vostru.
Sablon:
Cand oamenii ca tine, (nume) ________, ei _____________.
Cand oamenii ca tine, Renata, au sansa sa lucreze in firma mea, ei se simt integrati intr-o mare familie.
Ai observat deja ca nu spun cine, exact, doar ca ei sunt oameni ca tine, ceea ce aduce un plus de incredere in opinia lor. Iar dupa numele tau (al persoanei-tinta) o comanda mascata se potriveste ca o manusa.
Limbajul vag si generalizarile sunt eficiente pentru ca scapa controlului gandirii (cu exceptia voastra, celor care da sunteti capabili sa recunoasteti patternurile si sa puneti intrebarile de clarificare :).
Daca vreau sa stabilesc o ancora pozitiva legata de mine, de vocea mea si de numele meu memorat in telefonul unei persoane, ii pot sugera:
De fiecare data cand vorbim la telefon, esti tot mai bine dispusa. (probabil nu se va gandi sa intrerupa farmecul vocii mele melodioase cu o intrebare gen: „Chiar de fiecare data? De unde ai scos chestia asta?”
De fiecare data cand ne intalnim, deveniti un pic mai increzator.
Sablon:
Toti _____________.
De fiecare data ______.
Niciodata _____.
Iar psihologul (tu), care e pe punctul de a recruta un nou client la o petrecere, poate afirma:
Toti avem momente in viata cand ne dorim un specialist sa ne asculte. (iar specialistul e chiar acolo :), tu tocmai i-ai dat cartea de vizita, si truismul pe care i l-ai servit poate da roade.)
Tot ce stii este disponibil undeva in subconstientul tau.
Chiar tot?? Ultima asertiune este superba si folosita des in diverse terapii. Nu o poti nici contrazice, nu poti dovedi contrariul unei asemenea afirmatii, he-he. Iar daca la un moment dat pacientul are o sclipire a memoriei, si acceseaza informatia necesara in momentul potrivit, va ramane fidel pe viata unei afirmatii incredibil de vagi. Tot ce stii, hmmm… Sigur ca ai totul la dispozitie, undeva, candva… daca nu cumva s-a sters ori distorsionat informatia:).
Dar cand tu ai nevoie de acea informatie concreta in aceasta secunda, terapeutul nu e acolo cu tine sa iti induca o transa de vreo 2 ore in care sa cautati acel segment de informatie… iar cu subconstientul tau nu poti discuta chiar cand vrei, cum vrei…
Acum, stiind toate aceste detalii, folositi-o, numai voi stiti asta :)… este eficienta.
Niciodata nu mi-ai spus ca sunt frumoasa… (Vreau sa-l vad pe sotul care nu se rusineaza sub imperiul acestei acuzatii si incepe cu tupeu sa insiruie contraexemple: „Ba ti-am zis acum 12 ani cand eram la …”:)
Toti, toate, niciodata, toata lumea, de fiecare data, nimeni, oricine, etc sunt cuantificatori universali (jargon NLP) care implica faptul ca nu exista exceptii la experienta curenta.
Folositi-i si mereu feriti-va de ei! Puteti destrama magia lor, cand e folosita impotriva voastra, prin tehnici simple: Dati contraexemple, sau intrebati pur si simplu autorul afirmatiilor: Chiar nimeni? Niciodata? Fara exceptie? Nu a existat nicio situatie cand s-a intamplat altfel? Si astfel, vraja cuvintelor isi pierde puterea…