fbpx

28 ianuarie 14

Minte sănătoasă într-un corp sănătos – partea I

0  comments

“Mens sana in corpore sano”

Ce motto mai bun, pentru un articol despre nutritie, pe o pagină de NLP? Pana la urma, armonia celor doua ne aduce cele mai mari impliniri și rezultate in viata , iar cei care aleg sa investeasca in propria persoana trebuie sa tina cont de ambele.

nutritie 1aSe scrie peste tot despre nutritie si despre cat de importanta este ea, dar ce inseamna ,de fapt, nutritia? Cu siguranta stim cu totii ca are legatura cu alimentatia, cu hrana noastra, iar conform DEX-ului este:

“Totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele isi procura hrana necesara cresterii si dezvoltarii, obtinerii energiei pentru desfasurarea proceselor vitale, refacerii tesuturilor etc.;” Pai si ce este de vorbit despre mancare?

Toata lumea mananca, chiar de mai multe ori pe zi, toti stim sa facem acest lucru de cand ne nastem. Asa este, numai ca prin dezvoltarea cunoscuta in ultimul secol, s-au schimbat foarte multe lucruri in ceea ce priveste alimentatia omului, tipurile de alimente, de combinatii, obiceiurile, etc.

Din acest motiv, dar si din cauza faptului ca s-a observat legatura care exista intre alimentatie si sanatate, a inceput sa se studieze din ce in ce mai serios, impactul pe care-l au asupra oamenilor, anumite alimente – mai ales, alimentele procesate care contin si aditivi -, incidenta anumitor boli in functie de tipurile de alimentatie, nevoile organismului in functie de anumiti factori, importanta diferitelor tipuri de alimentatie vegana asupra sanatatii individului, dezechilibrele provocate de diete restrictive, sau chiar anumite obiceiuri individuale.

Pe langa toate aceastea, din dorinta omului modern de a se prezenta cat mai bine in societate, a aparut si nevoia de a afisa un corp cat mai armonios. Armonia inseamna frumusete, sau chiar o stare de bine, de sanatate, iar in ziua de astazi societatea pune mare pret pe aceste lucruri.

Din pacate, in multe cazuri când o persoana arata bine sau are un trup armonios, nu este si neapărat sanatoasa, acest lucru datorandu-se modului in care s-a obținut sau se intretine acel aspect fizic. Drept urmare, au aparut tot felul de regimuri, diete, care promit pierderea unui x numar de kilograme intr-un timp de y zile, dar asta in conditiile in care omul in ziua de astazi este constient, dar nu actioneaza.

Cu alte cuvinte, constientizam problema kilogramelor in plus, macar ca aspect daca nu ca si efect asupra sanatatii, dar nu abordam corespunzator problema sau, mai rau, nu facem nimic pentru a schimba acest lucru. In aceasta situatie, persoanele care doresc o rezolvare, de obicei cauta o cale simpla, fara complicatii si neaparat cu un termen cat mai scurt, fără să țină cont de avertizarile sau de contraindicațiile existente ale unor diete dezechilibrate.

nutritie 1bExista numeroase carti, pe care am ajuns sa le gasim oriunde, dar si nutritionisti care propun astfel de diete celor ce doresc sa scape de kilogramele in plus sau chiar si celor care vor sa castige cateva. In cel mai bun caz, rezultatele, daca exista, se pastreaza pentru o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, dupa care situatia revine la momentul de start al dietei.

Exista situatii, cand, dupa acest efect de yoyo, se “castiga” un numar chiar mai mare de kilograme.

Daca adaugam toate acestea la factorul sanatate, deseori neglijat, avem tabloul complet al dietelor foarte periculoase, de tip xerox, care trateaza pe toata lumea la fel, netinand cont de particularitatile fiecarui individ care este unic si din punct de vedere fizic, psihic, dar si social.

Pentru ca noi aici, la Vreau NLP! Romania, suntem miscati de ganduri si dorinte, iar nazuintele noastre se leaga si de rabdare, intelegere, autoeducare, cred ca putem sa ne dam seama ca o dezvoltare sanatoasa, armonioasa, dar mai ales de durata, exista doar in clipa in care este indeplinita o serie de factori.

Consider ca primul si principalul pas este sa fim constienti, de cat de importanta este sanatatea si sa nu descoperim acest lucru abia atunci cand a avut de suferit.

Pe data viitoare!

Autor articol: Alin Zichil – Tehnician nutristionist, NLP Practitioner


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Minte sănătoasă într-un corp sănătos – partea II

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}