fbpx

7 februarie 14

Minte sănătoasă într-un corp sănătos – partea II

0  comments

Totodata, este nevoie sa constientizam si ce aspecte ne plac mai puțin la noi si pe care le avem de schimbat: ma intorc la starea de sanatate (daca e cazul), la vitalitate, problemele de greutate, de repartizare a kilogramelor in plus, aspectul pielii, etc.

Cu alte cuvinte, ar trebui ca din punct de vedere fizic sa dorim anumite schimbari: sa ne simtim mai bine, sa fim mai activi, sa ne imbunatatim calitatea vietii in toate aspectele ei. Astfel, prin obtinerea schimbarilor de ordin fizic ajungem, ca psihic, sa ne simtim mai bine in pielea noastra.

Ajungem sa avem mai multa incredere in noi si, nu in ultimul rand, sa ne antrenam vointa si sa ne demonstram noua cat de buni suntem in ceea ce facem. Acest dans dintre cele doua parti va reflecta, cu adevarat, calitatea vietii noastre.

Este stiut faptul ca in societate, cei care emana acel aer fresh si care au grija de corpul lor sunt mai bine vazuti, in general, la locul de munca, in public sau in cercul de prieteni. Daca nu ar exista aceste aspecte, ale prezentarii tale ca individ in fata celorlalti, probabil ca destul de multi nu ar mai fi atat de interesati de subiectul nutritie.

Spun cu regret acest lucru, deoarece din punctul meu de vedere, cel mai important castig, nu este aspectul fizic la care ajungi daca respecti principiile de nutritie potrivite, ci este sanatatea pe care o vei avea daca esti atent la ce faci cu tine, cu corpul tau, cum mananci, bei, respiri, te misti.

Nutritia inseamna mai mult decat ceea ce aducem ca aport nutritiv, din exterior, in corpul nostru prin procesele specifice. Toate aspectele de mai sus tin de nutritie, deoarece catalizatorii aer, apa au un rol foarte important in corp, in procesele de digestie sau eliminare a toxinelor, la fel cum si miscarea sau odihna au rolul lor si aduc multe beneficii la nivelul intregului corp.

Nutritia este preventie, iar dietele sunt regimuri la care se ajunge in caz de boala. Nutritia nu trebuie confundata cu “mancarea de spital” sau cu incetarea micilor bucurii ale vietii, din bucatarie.

Problema este ca am uitat multe principii de baza si am ajuns sa deprindem multe obiceiuri nesanatoase, am ajuns sa ne “pierdem” anumite gusturi si sa simtim nevoia de altele induse de industria alimentara.

Am ajuns sa ne hranim strict pentru gust si in functie de timpul alocat meselor, timp care s-a micsorat sau a disparut, iar in clipa aceea am deprins obiceiul fast-food. Dupa cum ii zice si numele este o masa rapida, pe fuga, atat ca pregatire a ei, cat si ca timp alocat consumarii acesteia.

Trebuie sa intelegem ca alt corp nu avem, asa ca este de datoria noastra sa il ingrijim ca sa ne putem bucura cu adevarat de tot ceea ce ne inconjoara. Psihicul nostru va fi altul in conditiile in care procesele metabolice sunt in parametrii optimi, toxinele din corp nu se mai aduna in cantitati mari, care prin circulatia sangvina ajung in tot corpul, inclusiv la creier.

Daca cele doua planuri, cel fizic si cel psihic (emotional) sunt implicate si ne dorim sa facem ceva pentru noi (notiunea de “eu individ” fiind contopirea celor doua) nimic nu ne poate sta in cale.

Nutritie – Minte sanatoasa II – Alimentatie sanatoasaDaca nu ajungem sa vedem lucrurile asa si ne tratam corpul ca fiind un simplu obiect, care cateodata are nevoie de ajustari pentru ca noi sa ne simtim bine, atunci operatiile estetice si dietele (corect denumite diete) tip xerox vor fi singurele optiuni.

Problema este ca aceasta trisare, la care apeleaza multi, ajunge sa te pacaleasca pe tine si nu invers, iar rezultatele se vor vedea si simti in consecinta. Si atunci cine pe cine a pacalit?….

Aici vom discuta despre nutritie ca un stil de viata si vom vorbi despre toate aspectele, cele care au legatura directa si indirecta, pentru ca nutritia ca stil de viata nu poate fi scrisa pe o bucata de hartie ca o reteta la recomandarea unui doctor si nici nu poate fi cuprinsa intr-un singur articol. Drept pentru care o sa ne reintalnim, prin intermediul mai multor articole.

Oricine este binevenit sa participe prin propuneri, comentarii sau intrebari.

“Just because you’re not sick doesn’t mean you’re healthy”

Stima!

Autor articol: Alin Zichil – Tehnician nutristionist, NLP Practitioner


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Minte sănătoasă într-un corp sănătos – partea I

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}