fbpx

23 ianuarie 14

Scurtă biografie – Milton H. Erickson

0  comments

Milton Hyland Erickson este cunoscut la nivel international, de catre profesionistii din domeniul psihologiei, psihiatriei si ai psihoterapiei. Pentru unii dintre noi, probabil ca Erickson este inca o noutate.

E momentul sa aflam mai multe, despre aceasta personalitate, care a contribuit esential, la tehnicile programarii neuro-lingvistice.
Milton s-a nascut la data de 5 decembrie 1901, in localitatea Aurum, Nevada, Statele Unite ale Americii, intr-o familie de fermieri, viitorul parand ca-i rezerva profesia de fermier.

Totusi, dislexia, incapacitatea de a distinge culorile si ulterior poliomielita contractata la varsta de 17 ani, i-au directionat devenirea sa pe traseul psihologiei, psihiatriei, psihoterapiei si hipnoterapiei..

A devenit intersat de hipnoza in urma transelor autoinduse pe patul de boala, cand isi decidea soarta la nivel subconstient. Atunci avea de ales intre a da ascultare informatiilor ce au ajuns pana la el din discutiile doctorilor cu parintii lui, care sustineau ca va muri de pe o zi pe alta si bucuria rasaritului pe care intr-un mod subconstient il vedea, in pofida obstacolelor fizice ce se aflau intre el si fereastra.

Terminanadu-si studiile in domeniul psihiatriei si psihologiei, prin anii 1950, dupa ce numele sau deja devenise mai cunoscut, a inceput colaborari cu Gregory Bateson, Margaret Mead, Jay Haley, Richard Bandler și John Grinder.

Milton Erickson a fost președintele Societății Americane pentru Hipnoză Clinică și membru fondator al Asociației Americane de Psihiatrie, al Asociației Psihologilor Americani și al Asociației Americane a Psihopatologilor.

A ieșit în evidență prin demonstrarea influențelor minții inconștiente, ca factor creativ și generator de soluții. De o deosebită importanță sunt și influențele lui în domeniul terapiei directe, terapiei strategice a familiei, terapiei orientate spre scop și a programării neurolingvistice.

Ultima zi a vietii sale, 25 martie 1980, l-a gasit in casa sa modesta din Pheonix, Arizona, unde si-a desfasurat activitatea in ultimii 10 ani de existenta pe acest pamanat. Mai jos puteti viziona un scurt film documentar despre viata sa.

Autor: Sever SAVA, Psiholog, NLP Master ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Scurtă introducere în tehnica utilizării Metaforei de către Milton H. Erickson

Radu Sărăndan

februarie 18, 2014

Modele de limbaj ericksoniene

Radu Sărăndan

februarie 12, 2014

Măiestria Doctorului Milton H. Erickson

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}