fbpx

12 februarie 14

Măiestria Doctorului Milton H. Erickson

0  comments

In filmul documentar propus in aceasta saptamana la rubrica Resurse , putem sa urmarim desfasurarea unei cure de hipnoterapie conduse de catre Dr. Milton H. Erickson. Clientul de aceasta data este format din doua persoane, numai una dintre persoane fiind desemnata ca si client principal.

In acest film sunt explicate modele ale mintii constiente cat si inconstiente. Sunt demonstrate multe dintre aptitudinile tehnice ce au facut ca munca Dr-lui Erickson sa fie asa de eficienta. Printre toate aceastea filmul este o dovada de maiestrie in utilizarea transei hipnotice. Dr. Erickson, foarte rapid, stabileste raportul cu pacientul. Induce transa printr-o varietate de tehnici, folosind atat sugestiile si intrebarile directe, cat si cele indirect. Dupa aceasta, intr-un mod deosebit eliciteaza/suscita fenomenul de transa. Dr. Erickson in subsidiar folosest acest fenomen pentru a promova o functionare integrata a mintii constiente si inconstiente a pacientului .

Dr. Erickson dovedeste o indemanare si o intelegere deosebita despre modalitatea in care oamenii comunica. Este extrem de constient si atent la ceea ce el numeste limbaj verbal si nonverbal cat si limbajul corpului.

Este atras de acest limbaj in interactiunea cu pacientii lui, fapt ce il ajuta sa obtina rezultatul dorit in interiorul clientului, chiar daca este inceputul unui process contemplativ, evocarea asocierilor interioare ale clientului, acceptarea unei idei noi, un nou sentiment, un nou comportament sau o noua experienta, precum si amintirea integrarii unei experiente mai vechi.

In munca lui, Dr. Erickson scoate in evidenta valoarea experientei anterioare a clientului pentru client. Manifesta o incredere, formidabil de atractiva, in capacitatea clientului de a regasi amintiri ascunse si in a folosi aceste experiente de invatare intr-un mod pozitiv atat in prezent cat si in viitor.

Interventiile Drlui. Milton sunt atat subtile cat si complexe. Din acest motiv recomandam sa vizionati acest material de mai multe ori. Prima data fara intrerupere, pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra intregului process. Apoi, de cate ori doriti, cu intreruperi frecvente, pentru a putea, in mod atent si sistematic, sa studiati munca Drlui. Milton.

Pacientul principal este Monde. Are 33 de ani, casatorita si mama a trei copii. A avut 3 sesiuni de terapie cu Dr. Erickson, pe parcursul a 6 luni ce au precedat aceasta prezentare. In unele din sesiunile anterioare a fost folosita hipnoza. Preocuparea ei principala era neincrederea in sine ca persoana, sotie si mama. Aceste ingrijorari au condus-o sa-l caute pe Dr. Erickson pentru ajutor.

Pacientul secundar este Nick. Are 22 de ani, student cu mai multe intreruperi si este singur. Nu a avut experiente anterioare cu hipnoza sau cu psihoterapia. Singura lui intalnire cu Dr. Erickson s-a petrecut foarte rapid, intr-un context social. Dr. Erickson nu are nicio informatie despre Nick cu exceptia faptului ca s-a oferit voluntar pentru aceasta prezentare si ca este o cunostinta a lui Monde si a sotului ei. Lui Nick nu i s-a dat nicio informatie cu privire la ceea ce ar trebui sa se astepte in timpul acestei sesiuni.

Dr. Erickson are doua obiective pentru aceasta sesiune:
a) Prima este sa o ajute pe Monde sa retraiasca unele dintre cele mai vechi sentimente pozitive pe care le-a avut despre sine si apoi sa extinda aceste sentimente in prezent pentru a elimina neincrederea ei actuala;
b) Al doilea obiectiv este sa-l conduca pe Nick in transa fara o inductie hipnotica formala.

Pe parcursul acestui process, Dr. Erickson demonstreaza o varietate de fenomene ce se petrec cu pacientii: inductia directa si indirect, catalepsia, disocierea, regresia la o varsta anterioara, halucinatiile pozitive si negative, reanimarea si sugestiile posthipnotice.

Va rog sa fiti atenti cum la inceputul acestei demonstratii Dr. Erickson ii spune lui Monde cum a observant mana lui Nick ridicandu-se. Dr. Milton se referea la Nick, sotul lui Monde si nu la Nick, clientul secundar.”
Herbert S. Lusting, M.D.

Autor: Sever SAVA, Psiholog, NLP Master ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Scurtă introducere în tehnica utilizării Metaforei de către Milton H. Erickson

Radu Sărăndan

februarie 18, 2014

Modele de limbaj ericksoniene
Utilizarea tehnicilor de inducere a stării de transă în hipnoterapia ericksoniană

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}