”Faceți o compunere despre prietenie!”. Am auzit asta pentru prima dată în clasele primare. Am scris atunci mai degrabă despre prieteni decât despre prietenie.
”Scrieți un scurt fragment despre prietenie!”, ni s-a spus în școala generală. Și am început să ne conturăm imaginea pe care o aveam doar experiențial.
”Faceți un eseu despre prietenie!” a fost tema din liceu. Și atunci am făcut prima descriere a prieteniei, structurându-ne valorile, analizând ce este cu adevărat important pentru noi, cum se construiește prietenia. Am învățat, din înțelepciunea poporului nostru, că ”prietenul la nevoie se cunoaște” și îndemnul lui Sun Tzu ”Ține-ţi prietenii aproape, iar duşmanii - şi mai aproape!” La momentul acela pierdusem deja câțiva prieteni și îngropasem, cu durere, câteva prietenii.
Anii de școală, însă, ne pregătesc pentru viață doar la nivel teoretic. Nimic nu te poate pregăti pentru surprizele, plăcute și neplăcute, pe care ți le poate aduce o prietenie. Nu există rețete pentru nașterea unei prietenii. Știm sigur că nu are o perioadă de gestație de 9 luni pentru ca apoi să se nască, să crească, să trăiască și să moară. Știm și că durata de viață nu poate fi încadrată în anumiți parametri așa cum este la oameni, plante sau animale.
Prietenia este un concept, o valoare. Un dar. Este un sentiment care apare pe baza unor valori comune. Tocmai de aceea fiecare prietenie este unică. Fiecare om este unic. Pentru că fiecare sistem de valori este unic.
Există prietenii care încep în copilărie și nu se termină decât în moarte, la fel cum există prietenii ce înmuguresc și nu mai apucă niciodată să înflorească. Există prieteni adevărați și oameni care te-njunghie pe la spate. Există oameni interesați și foarte bine instruiți care pozează în prieteni pentru a-și atinge scopurile. Există oameni sinceri și oameni falși, oameni onești și oameni care pot trăda, oameni nevinovați și oameni nepăsători.
În prietenie e de dorit să primești ceea ce oferi, nu să oferi ceea ce primești. Continuă să oferi bine chiar dacă primești rău! Fiecare experiență este o lecție de viață, fiecare greșeală este un pas înainte, o ocazie de a învăța. De a te cunoaște mai bine pe tine însuți și pe celălalt.
"Ești o persoană diferită pentru fiecare om care te cunoaște." (Chuck Palahniuk)
Însă nu uita să fii tu! De fiecare dată. Cu fiecare persoană cu care intri în raport.
Și profită din plin de șansa de a face asta în fiecare zi!
TRĂIEȘTE VIAȚA PE CARE ȚI-O DOREȘTI!
Dr. Radu Sărăndan, Fondator Vreau NLP! România, Master Trainer NLP, vreaunlp.ro