fbpx

13 decembrie 13

Hipnoza – Istoric – Partea a VII-a

0  comments

Hipnoza – Istoric – Partea a VII-a

Milton Erickson si Metafora terapeutică

Cei mai cunoscuţi „utilizatori” de metafore în lumea modernă sunt George Lakoff, unul din cei mai de seamă lingvişti din SUA şi Milton Erickson, aşa-numitul „părinte al hipnoterapiei moderne”. Conform lui Erickson, metafora deţine un rol crucial în comunicarea experienţelor oamenilor.

hipn 7aMilton Erickson a fost un psihiatru american, membru fondator al Societatii Americane pentru Hipnoza Clinica, cunoscut pentru terapiile sale neconventionale, si pentru abilitatea sa de a “utiliza” oricare din lucrurile ce tineau de pacienti, pentru a-i ajuta sa se schimbe, incluzand credintele lor, cuvintele favorite, fondul cultural, istoria personala sau chiar si tendintele nevrotice.

Comunicarea umană este privită în psihoterapia Ericksoniană ca fiind o metaforă, iar metaforele sunt utilizate în hipnoterapie pentru a comunica simultan la mai multe nivele.

Programarea neurolingvistică numeşte „modelul Milton”, tipul de limbaj care îşi are originile în utilizarea limbajului de către Milton Erickson, respectiv un model de construire a propoziţiilor ce distrage mintea conştientă şi permite accesul mai facil la resursele inconştiente.

În sens larg, modelul Milton se referă la utilizarea comunicării de tip metaforic. Metaforele realizează conexiuni creative între doua evenimente sau experienţe, pentru a crea un exemplu, iar Milton Erickson, maestrul terapiei metaforice, când a fost întrebat care sunt cele mai importante trei variabile ale terapiei a răspuns: „observă, observă, observă”, cu referire la metaforele furnizate în terapie de către clientul însuşi.

Cei mai de seamă maeştri contemporani ai comunicării care au utilizat metaforele ca şi modalitate de comunicare au fost Nelson Mandela, Winston Churchill, John F. Kennedy, Mohamed Ali şi Martin Luther King.

Metafora funcţionează la mai multe nivele. Mintea conştientă procesează conţinutul poveştii, în timp ce inconştientul recepţionează mesajul ascuns în metaforă. Metaforele sunt o formă de comunicare indirectă, imaginativă şi implicită cu clientul.

hipn 7bMesajul metaforei duce la schimbare, iar mintea conştientă se concentrează pe suprafaţa poveştii. În poveste se creează realităţi paralele, aşa cum se întâmplă în vis, astfel încât problemele pot fi rezolvate la nivel inconştient.

Pe de altă parte, noi ne spunem nouă înşine, încontinuu, în minte, versiuni diferite ale propriei noastre poveşti de viaţă. Versiunile auto-construite ale scenariului vieţii proprii, nu sunt nimic altceva decât metafore personale, nu neapărat conforme adevărului realităţii externe.

Milton Erickson utiliza poveşti metaforice structurate în scop terapeutic. De multe ori cuvintele “metaforă terapeutică”, “poveste terapeutică” sau “poveste care vindecă” sunt folosite in acelaşi mod.

Metafora terapeutică este un tip de metaforă conceptuală prezentată sub formă de poveste sau altă paralelă la o întreagă situaţie sau un aspect al ei, relatată de către psihoterapeut clientului. „Povestea” relatează informaţia mai eficace decât un simplu fapt şi apropie mai mult experienţa personală.

Comunicarea metaforică în terapie prezintă mari avantaje pentru ca o astfel de comunicare ajuta clientul să se conecteze interior, să facă noi conexiuni, să formeze noi relaţii, obtinând rezultatul dorit.

Ramona Dumitrascu – NLP Practitioner ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

decembrie 2, 2013

Istoric – Partea a VI-a

Radu Sărăndan

noiembrie 25, 2013

Istoric – Partea a V-a

Radu Sărăndan

noiembrie 18, 2013

Istoric – Partea a IV-a

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}