fbpx

29 ianuarie 14

Aplicând didactic teoriile despre hipnoză

0  comments

”A diller, a dollar,

A ten o’clock scholar,

What makes you come so soon?

You used to come at ten o’clock,

But now you come at noon.”

Mica poezioara de mai sus a fost spusa si utilizata de Milton H. Erickson intr-unul dintre seminariile sale demonstrative din penultimul sau an de viata (1979). Versurile au fost raspunsul lui Milton, la stanjeneala si presupunerile unei cursante care a ajuns cu cateva minute dupa inceperea seminarului si asteptase un moment prielnic pentru ea sa intre in sala de curs, fara sa-l deranjeze pe Milton si pe restul cursantilor. La scuzele cursantei (Sally in film), Milton, cu aceste versuri, se adreseaza mesajului subconstient identificat de el in spusele ei.

In felul acesta, Milton ia la cunostinta intarzierea, cu precadere la nivel non-verbal, intrucat la nivelul discursului, el incepe sa construiasca starea de confuzie, in Sally, cu scopul de a demonta setarea ei mentala si mai ales convingerile ei, despre intratul intr-o sala de curs dupa ce a inceput cursul si identificarea momentului potrivit cand sa o faca. Prin confuzie, Milton determina o instigare, o crestere a energiei ce poate fi folosita in elicitarea unor stari in client. Confuzia are, de asemenea, rostul de a crea o bresa in modul obisnuit de functionare mentala, pentru a servi pe post de cale de tranzitie intre starea de trezire si cea de hipnoza. Confuzia poate sa fie creata utilizand concepte polare (precum INCONSTIENT – CONSTIENT, INTELEGERE-NEINTELEGERE) si vorbind suficient de repede, facand o trecere de la un concept catre celalalt.

Pe parcursul utilizarii tehnicii confuziei, Milton, de asemenea, isi insamanteaza anumite idei cu ajutorul carora isi pregateste tehnica lui de ghicire in avans. Prin ghicirea in avans, Milton stabileste un punct de referinta pentru o tinta viitoare, in acest caz, tinta fiind regresia.

M-am gandit destul de mult, pana cand sa va propun acest documentar spre vizionare. A trebuit sa-mi lamuresc, mai intai, scopul seminarului-laborator . L-am identificat ca fiind un scop demonstrativ si didactic. Ceea ce veti urmari mai jos are un continut ce poate sa va invete despre un mod de realizare a inductiei hipnotice.

Milton, in acest atelier, aplica hipnoza, conform definitiei dupa care lucreaza el. Perspectiva clasica a hipnozei, asa cum a fost popularizata si asa cum era si folosita, spunea ca, hipnoza este o unealta, care conduce oamenii intr-o stare de somn.

Pentru Milton, hipnoza era o metoda de elicitare, de trezire a omului si de deschidere catre propriile posibilitati.
Modul in care utilizeaza Milton hipnoza, se subordoneaza scopului de dezvoltare a responsivitatii la client/student pe drumul catre redobandirea propriei forte.

Va doresc sa folositi cu placere si ecologie informatiile dobandite!

**restul partilor din documentar le gasiti pe contul nostru Youtube

Autor: Sever SAVA, Psiholog, NLP Master ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Scurtă introducere în tehnica utilizării Metaforei de către Milton H. Erickson

Radu Sărăndan

februarie 18, 2014

Modele de limbaj ericksoniene

Radu Sărăndan

februarie 12, 2014

Măiestria Doctorului Milton H. Erickson

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}