fbpx

5 februarie 14

Utilizarea tehnicilor de inducere a stării de transă în hipnoterapia ericksoniană

0  comments

Prin articolul acesta doresc sa continuu demersul de strangere si oferire de informatii cu privire la metoda de lucru a lui Milton Erickson. In documentarul din finalul articolului veti descoperi modul in care Milton combina limbajul paraverbal cu cel verbal.

Veti deveni si mai constienti de modul cum Milton reusea sa utilizeze aceeasi calitate a limbajul paraverbal (intonatia, amplitudinea sunetelor, ritmul cuvintelor) pe care o mentinea pe parcursul intregii inductii hipnotice.

In schimb continutul verbal al transei este unul confuz, in permanenta surprinzator si chiar tensionant datorita dificultatii de a-l relationa cu o logica obisnuita. El foloseste tehnica ghicirii in avans (foreshadowing, engl.), tehnica confuziei (“te poti trezi oricand doresti, nu este nici o graba…”), omisiunile, distorsiunile, generalizarile, pe care sunt convins ca le veti identifica in documentar.

De asemena aplica principiul dupa care defineste hipnoza si anume, dorinta de a “trezi” oamenii si a-i face constienti de propria forta.

Mai jos sunt cateva exemple utilizate in transa, in care Milton aplica majoritatea tehnicilor enumerate:

Ex.1: Doresc sa experimentezi cum te trezesti de la gat in sus, in timp ce corpul tau ramane intr-o transa profunda. Descopera cum mintea ta este ceva diferit de corpul tau. Descopera cum nu ai control asupra corpului precum si faptul ca el functioneaza si de unul singur;

Ex.2: Andre Weitzenhoffer a dezvoltat un graphic al sugestionabilitatii. Nu cred ca este implicata vreo sugestionabilitate in starea de transa. Tot ceea ce faci este sa trezesti amintiri, intelegeri si ganduri care in mod obisnuit nu sunt constiente;

Ex.3: Herb Speigel vorbeste despre miscarile oculare si afirma ca oamenii care nu prezinta aceste miscari nu sunt hipnotizabili;

Ex.4: Probabil ca a trecut mult timp pana sa decoperi ca mainile tale erau ale tale. Apoi ai descoperit ca nu poti sa-ti culegi mana. Singura metoda de a culege propria mana era sa apuci mana stanga cu mana dreapta sau mana dreapta cu mana stanga;

Ex.5: Un exemplu de mentinere a limbajului paraverbal pe masura ce continutul limbajului verbal se modifica este urmatorul: “…te bucuri de faptul ca esti un scolarel, un mic baietel si folosesti orice iti doresti tu. Acum veti observa ca nu i-am facut cu adevarat nicio sugestie, nici nu i-am spus ce anume sa faca. Ti-am spus ce sa nu faci iar ceea ce am spus a fost pentru a-l face sa realizeze ceea ce se petrece cu el, pe masura ce va uitati la imobilitatea lui. Este ceva ce ar fi foarte dificil pentru tine sa obti in mod constient.

Va invit sa va bucurati de ceea ce veti descoperi in materialul filmat chiar la locuinta lui Milton Erickson, din Pheonix, Arizona.

Autor: Sever SAVA, Psiholog, NLP Master ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Scurtă introducere în tehnica utilizării Metaforei de către Milton H. Erickson

Radu Sărăndan

februarie 18, 2014

Modele de limbaj ericksoniene

Radu Sărăndan

februarie 12, 2014

Măiestria Doctorului Milton H. Erickson

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}