fbpx

17 februarie 13

NLP în Sport

0  comments

house-victory-original 1

NLP – Programarea mentala in Sport

Oricine studiaza NLP, initial se gandeste sa aplice toate cunostintele dobandite doar pentru dezvoltarea personala. Cu timpul insa, procesul de acumulare de cunostinte din NLP poate contribui la constientizarea utilizarii informatiilor in toate domeniile de activitate.

In acest material vom prezenta cum se pot aplica cunostintele obtinute in cadrul unui curs NLP in sport.

BENEFICIILE COACHINGULUI NLP PENTRU SPORTIVI

  • te motivezi astfel incat sa-ti doresti tot timpul sa invingi
  • iti reduci stresul si anxietatea inainte si in timpul concursului
  • iti transformi agresivitatea intr-o resursa care sa te sustina
  • te pregatesti mental pentru concurs pentru a obtine rezultate maxime
  • ,,team building’’ sau construirea unui spirit de echipa
  • te recuperezi mai rapid dupa antrenamente si concurs
  • te bucuri de succes si transformi esecul intr-o treapta spre succes

Sportul este o activitate care se poate desfasura atat la nivel individual cat si la nivel colectiv (de echipa). Pentru inceput ne vom opri la a explica cum functioneaza mecanismul NLP-ului in cazul sportului individual apoi vom prezenta si cum se pot aplica tehnicile NLP la nivel de echipa.

Sportivul, ca orice fiinta umana, are convingeri limitative, care in cazul lui s-ar putea exemplifica astfel: “eu nu pot decat acest nivel de performanta, daca vreau mai mult trebuie sa ma antrenez mai mult” sau “astazi nu sunt in forma” ,,celalalt sportiv e mai bun’’ si multe exemple asemanatoare. Aceste convingeri sunt rezultatul experientelor personale care au aparut de-a lungul timpului; aceste convingeri care determina performanta sportivului pot fi modificate in asa fel incat performanta proprie sa depinda doar de el, indiferent de conditiile din mediul inconjurator.

In NLP exista un principiu care spune ca “mintea si corpul se influenteaza reciproc”. Astfel, printr-un proces controlat si corect de programare mentala prin NLP, sportivul isi poate crea resurse prin care corpul sa genereze o anumita stare care sa conduca spre cele mai bune performante.

Fiecare competitie imprima sportivului anumite amintiri placute sau mai putin placute. Aceste amintiri pot fi activate la competitii viitoare si pot influenta decisiv performanta individuala in sens pozitiv[daca amintirea este placuta] sau negativ[daca amintirea este neplacuta]. Prin exercitii de NLP, se reconfigureaza amintirile neplacute astfel incat acestea sa permita sportivului sa performeze in continuare, in ciuda unor esecuri sau nedreptati din trecut.

Procesul de programare mentala a sportivului pentru a-si depasi conditia fizica, pentru a da mereu tot ce-i mai bun si de a performa in orice conditii presupune crearea unei persoane flexibile care se cunoaste foarte bine pe ea insasi, constienta de resursele de care dispune si de resursele de care ar avea nevoie pentru a performa. Prin exercitii care se invata si se practica la un curs NLP, se obtine imbunatatirea anumitor comportamente care sa conduca spre marirea rezistentei fizice, imbunatatirea performantei de timp, de distanta, in functie de specificul sportului practicat de sportivul asistat.

world-cup-trophy 1In cazul sportului de echipa, acesta presupune cooperare. Performanta echipei poate fi privita ca suma performantelor individuale, care sunt valorificate si uneori amplificate prin procesul de cooperare colectiva. Cultura sportivului care practica sportul in echipa este diferita de cultura sportivului care practica un sport individual. Astfel cei care practica fotbal, baschet, polo, volei, handbal, rugby, etc. sunt educati sa actioneze spre binele echipei, in unitate si toleranta.

NLP-ul in cazul sportului de echipa poate ajuta atat cazurile individuale de sportivi care se integreaza mai greu pentru stimularea increderii si pentru constientizarea individuala a performantei, care uneori se dilueaza la interactiunea cu grupul – fiecare se bazeaza pe celalalt si nici unul nu actioneaza] cat si sportivii care doresc sa-si optimizeze performanta in interiorul echipei.

Exercitiile de NLP prin care se analizeaza o problema din mai multe pozitii perceptuale (a intra in papucii celuilalt) contribuie la o mai buna intelegere a coechipierilor, o mai buna cooperare intre acestia si in final la o mai buna comunicare – esentiale pentru un sport de echipa.

In vremurile in care traim exista sportivi tot mai bine antrenati. Este de inteles ca vor invinge sportivii care vor fi cei mai bine pregatiti atat din punct de vedere fizic cat si mental. Aceasta presupune ca antrenorul sa-si extinda echipa si specialistul in NLP sa fie cunoscut pentru ceea ce poate oferi cu generozitate, constinciozitate si etica. Antrenorul si specialistul in NLP se completeaza reciproc: primul antreneaza corpul, cel de-al doilea programeaza mentalul.

Este reteta ideala pentru performanta dorita!

 


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

noiembrie 22, 2013

Curs de dezvoltare personală

Radu Sărăndan

februarie 28, 2013

Atitudinea Determină Succesul

Radu Sărăndan

februarie 17, 2013

Traininguri personalizate

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}