”Banii n-aduc fericirea!”
Scurt și cuprinzător. Ca o sentință. Ca o condamnare la moarte. N-are niciun rost să îi ai, pentru că, oricum, banii nu îți aduc fericirea.
Câți dintre noi am crescut cu convingerea asta? Câte generații au transmis ideea asta urmașilor?
În materialele despre convingeri pe care le-am creat am invitat mereu la analiză, la a pune întrebarea: ”Este aceasta o convingere personală sau preluată?”. Cred că ești de-acord cu mine că răspunsul este evident. Excepție făcând cazurile în care dorești cu ardoare să fii nefericit...
În primul rând aș vrea să te gândești ce este, pentru tine, fericirea. E ușor să confunzi fericirea cu succesul, realizarea profesională, mulțumirea, împlinirea, extazul, bucuria. Cuvintele există pentru a oferi sensuri mai mult sau mai puțin diferite între ele. Fericirea este o stare a sinelui. Unii spun că nu este perpetuă, ci este o sumă de momente pe care le-am trăit. Cum o stare nu poate fi cumpărată cu bani, concluzia logică este, deci, că ”banii nu aduc fericirea”.
Îmi amintesc acum de o poveste pe care am citit-o, cred, cu toții, în copilărie. Cartea ”Prinț și Cerșetor” a lui Mark Twain este povestea a doi copii care fac schimb de vieți pentru că nu erau mulțumiți de ceea ce trăiau. O poveste din care putem învăța că ”iarba nu este întotdeauna mai verde în grădina vecinului”, că să trăiești, la propriu, ”în pantofii altuia”, nu-i chiar floare la ureche... și... că nici măcar un om bogat nu e fericit.
Ne-am creat cu toții, în timp, diferite alte convingeri care susțin această idee limitativă preluată de la ceilalți. Că oamenii bogați sunt necinstiți, că trebuie să muncești pe rupte ca să ai bani, că banii te corup, că ce e scump e bun și ce e ieftin e prost. Societatea capitalistă se învârte în jurul banilor. Felul cum ești privit și tratat de către semeni se rezumă la bani.
Cunoaștem cred, cu toții, oameni care au bani și nu pot spune că sunt fericiți, dar și oameni care trăiesc de la un salariu la celălalt cu zâmbetul pe buze. Cheltuindu-și banii pentru a ajuta pe alții, pentru a-și face mici plăceri, pentru a oferi cadouri prietenilor sau pentru a călători.
”Banii n-aduc fericirea, dar o întrețin.”, ni s-a spus mai târziu. De parcă asta ar schimba radical ceva.
Nimeni n-a definit fericirea. Rămâne o noțiune personală și subiectivă. Pe de altă parte, însă, știm cu adevărat ce sunt banii? Niște hârtii colorate pe care ne tolănim, ca pe-o canapea, pentru a fi fericiți? Când, de mici, ne jucam cu jucăriile, ne-am întrebat vreodată dacă avem destui bani? Când stau închiși în ecranul calculatorului, smartphone-ului, tabletei sau ipadului, copiii noștri se întreabă dacă au bani? Sau dacă noi avem destui bani?
Harta conform căreia funcționăm la maturitate este creată în perioada 0-7 ani. Convingerile după care ne ghidăm viețile nu sunt aduse la zi, nu au ”crescut”, doar pentru că nouă nu ne mai vin hăinuțele și pantofiorii pe care îi purtam odată. Legea atracției universale susține că atragi ceea ce emani.
Ce-ar fi să-o testăm? Să presupunem că motivul pentru care nu ești mulțumit de situația ta financiară este faptul că atragi cumva asta prin felul tău de a fi. Dac-ai încerca să faci altceva, dac-i fi opusul a ceea ce ești? Dac-ai face opusul a ceea ce faci?
Dac-ai emana iubire, generozitate, armonie, liniște, împăcare? Dacă, în loc să fii supărat și prins în rutină, ai fi surâzător și pozitiv? Cum ar fi dacă lumea te-ar vedea pentru ceea ce ești nu pentru costumul de firmă pe care îl porți?
Sunt întrebări provocatoare la care știu că ai deja răspunsuri pregătite. Însă nu răspunde înainte de a încerca și altceva decât ceea ce faci în prezent! ”Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat.” (Einstein)
Pentru a te sprijini să faci asta, am creat meditația ghidată ”Îmbunătățește-ți relația cu banii!”. Poți accesa linkul de mai jos pentru a afla cum îți poate fi de folos.
https://vreaunlp.ro/meditatii-ghidate/
”Dacă ceva nu merge, fă altceva!” (Premisă NLP)
Meriți tot ceea ce poți obține!
Meriți să-ți atingi potențialul, să fii tot ceea ce vrei să fii și să ai tot ceea ce-ți dorești să ai!
Dorește-ți atât cât poți, dar nu uita că poți orice-ți dorești!
TRĂIEȘTE VIAȚA PE CARE ȚI-O DOREȘTI!
Dr. Radu Sărăndan, Fondator Vreau NLP! România, Master Trainer NLP, vreaunlp.ro