fbpx

31 octombrie 13

Istoric – Partea a II-a

0  comments

Hipnoza – Istoric – Partea a II-a

Franz Anton Mesmer

Unul din precursorii hipnozei a fost Franz Anton Mesmer (1734-1815), o persoană controversată, cu tehnici care au stârnit interes în toata Europa şi care totodată au fost si ridiculizate Acest tip de hipnoză a fost numit Mesmerim sau magnetismul animal. Mesmer, crescut intr-o regiune de munti, avea inclinatie catre viata preoteasca. Dupa ce a urmat Colegiul Iezuit din Dillingen, a realizat ca se va indrepta catre o cariera in filozofie si stiinta. Astfel el a urmat filozofia, apoi dreptul si la finalul cursurilor, la 32 de ani avea si o diploma medicala de doctor.

Mesmer isi ia doctoratul cu teza: ‘’ Influenta planetelor asupra corpului uman’’. El sustinea ca natura este patrunsa de energii invizibile – forta de gravitatie era un exemplu – si ca noi sintem racordati la aceste energii. O corecta transmitere a acestor energii realiza sanatatea organismului. Cind aceste energii sint blocate, apareau probleme atit fizice cit si psihice si se genera bola. Deblocarea acestor energii aducea insanatosirea. Dar cum ar putea sa fie deblocate energiile vitale? Pe vremea lui se utiliza luatul singelui, care dadea deseori rezultate.

In anul 1773, prietenul lui, Maximilian Hell, profesor de astronomie la Universitatea de la Viena, a efectuat experiente cu magneti. El creda ca debloca energiile vitale si chiar a proiectat divese forme de magneti pentru diverse organe. In 1773 Mesmer le incearca prima data pe o pacienta Franziska Oesterlein, care zacea in pat. El a miscat puternicii magneti a lui Hell de la stomac catre picioare. Dupa o ora, Frau Osterlein incepe sa simta ‘’neobisnuiti curenti’’ in jurul corpului. In curind  este vindecata. Mesmer atribuie toate rezultatele lui Hell.

In cursul unui tratament, in care lua sangele bolnvului, a observat insa ceva neobisnuit. Debitul de singe crestea la apropierea lui de client si scadea cind el se indeparta de el. Parea ca propriul lui corp producea un fel de magnet. In loc sa utilizeze magneti Mesmer a inceput sa faca pase usoare deasupra corpului pacientului. Si minunea se produce, avind acelasi efect ca la utilizarea magnetului. Asa a aparut magnetismul dar nu cel ordinar ci magnetismul ‘’animal’’.
In 1779 el publica descoperirea si spre surprinderea lui in loc sa fie aclamat de catre corpul medical, in fapt isi declanseaza ostilitatea acestuia. Corpul medical il acuza ca vindecarea se datoreste sugestiei si ca pasele facute de el deasupra corpului bolnavelor nu ar fi dintre cele mai inocente. Insa clientela bogata a Vienei este cucerita de metodele lui si in acelasi timp si proportie creste invidia confratilor de breasla doctori.

El petrece o saptamina la curtea baronului Hasresky de Horka care suferea de spasme incontrolabile la picioare. Cind Mesmer tine in mina picioarele baronului acestea isi inceteaza miscarea necontrolata. Cind ii tine mina aceste spasme incep din nou, ca si cind Mesmer ar controla fluidele baronului. Intr-o saptamina baronul este vindecat.

Mesmer proiecteza si produce un prototip de aparat pentru vindecat in grup care are rezultate spectaculoase. Un tub mare este umplut cu pilitura de fier. Pacientii, in jur de 30, sunt asezati in tub, pentru a primi fluxul magnetic, conectati cu corzi unii de altii. Totul se petrecea in semiobscuritate iar Mesmer isi regiza cu atentie aparitia, fiind imbracat cu o pelerina de culoare violeta. Mesmer atingea pe fiecare cu o bagheta de sticla. Multi dintre pacienti declansau crize, similare cu cele produse astazi de diverse secte religioase. Ideile proclamate de el nu erau total originale dar important este ca vindecau.

Mesmer decide sa vindece o tanara pianista Maria Theresa Paradies, protejata de Imparateasa. Ea nu putea sa vada datorita retinei detasate. Dupa citeva saptamini patrecute in casa lui Mesmer fata este convinsa ca incepe sa vada. Profesorul Barth este trimis sa o consulte pe fata si admite in particular lui Mesmer ca fata vede. In raportul oficial el afirma insa ca fata este tot oarba. Parintii fetei, care banuiesc posibilitatea unui declin al fetei din atentia publica daca isi va recapata vederea , isi scot fata cu forta din casa lui Mesmer.

hipn2bIn 1778, satul de insulte el decide sa se mute la Paris. Aici, sistemul de cura in grup continua sa atraga clientela bogata a Parisului, care se inghesuie sa stea cu picioarele in tubul de lemn si sa-si preseze corpurile impreuna pentru a se forma fluidul vital. Cazurile de vindecare atrag atentia regelui Frantei care ii ofera o pensie pe viata cu conditia sa ramina in Franta. Mesmer cere o jumatate de milion de franci ca sa efectueze cercetari. Cind regele il refuza el parasesete ofensat Franta. Pacientii lui insa fac o coleta si aduna suma de 350.000 ducati de aur, cu mult peste suma ceruta de el. Mesmer se reintoarce avind insa de data asta dusman pe insusi regele.

Acesta decide formarea unei comisii de oameni de stiinta pentru a analiza rezultatele lui Mesmer. Din comisie fac parte inclusiv Lavoisier, Benjamin Franklin, Dr. Guillotin (inventatorul masinii de ghilotinat-taiat capete). Discreditarea a fost asa de intentionata, ca membrii comisiei nici macar nu au participat la sedintele lui de vindecare, dar au semnat un raport in care denunta magnetismul animal ca un produs al imaginatiei. Mesmer in acea perioada (1794) era absent din Franta si nici macar nu a fost consultat. Dupa revolutie, in care el pierde toti banii, cu politia austriaca care il impiedica sa vina la Viena, se retrage la tara unde traieste izolat urmatorii lui 25 de ani.

Medicina de pe vremea lui Mesmer era complet materialista, in sensul ca se credea ca orice boala are o origine fizica si poate sa fie vindecata in special prin luarea singelui. Numai daca am lua in considerare faptul ca s-a discutat ca vindecarile lui Mesmer se datoreaza sugestiei, se face un enorm pas in medicina care astfel recunoaste ca mintea joaca si ea un rol in imbolnavirea organismului.

Mesmer moare in 1815, virtual uitat de toti, dar metodele lui se raspandesc rapid in toata lumea.

Ramona Dumitrascu – NLP Practitioner ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

decembrie 13, 2013

Hipnoza – Istoric – Partea a VII-a

Radu Sărăndan

decembrie 2, 2013

Istoric – Partea a VI-a

Radu Sărăndan

noiembrie 25, 2013

Istoric – Partea a V-a

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}