Jason Fried este antreprenor si se ocupa de producerea aplicatiilor software ce au impact in optimizarea activitatilor pe care le desfasuram intr-o companie, in cadrul unui grup de oameni ce isi propune sa munceasca pentru a-si atinge obiectivele propuse.
Cu ocazia unei prezentari la TEDx
(https://www.ted.com/talks/jason_fried_why_work_doesn_t_happen_at_work#t-86340), Jason se intreaba de ce oamenii nu muncesc la locul de munca? A intrebat pe mai multe persoane unde isi simt cu adevarat sa se duca atunci cand doresc cu putere sa realizeze ceva ce si-au propus. Va las pe voi sa va bucurati si sa savurati cu ochii si cu urechile observatiile sale pe marginea acestui subiect.
Ce mi-a atras cel mai mult atentia in ceea ce Jason afirma este faptul ca aseamana fazele muncii cu fazele somnului. Atunci cand somnul iti este intrerupt de ceva sau cineva, de regula somnul tau nu mai este unul confortabil si nu mai aduce starea aceea de bine si relaxare. Jason afirma ca la fel este si cu munca. Munca se desfasoara dupa anumite faze asemanatoare cu cele ale somnului, iar in momentul cand ceva sau cineva te intrerupe, munca ta nu mai este una eficienta, in felul acesta nemaiaducandu-ti satisfactia asociata indeplinirii obiectivelor.
M-am oprit asupra acestui subiect, munca, pentru ca pentru mine este acelasi lucru precum creatia. Actul creatiei pentru mine este de o deosebita importanta. Prin el simt ca descopar lumea si in felul acesta devin mai bun. Cred ca fiecare dintre noi merita aceasta sansa de a deveni mai buni si de a putea sa isi aceeseze starea de creativitate atunci cand munceste, indiferent ca face ceva repetitiv sau ceva inovativ. Cred ca munca este ceva ce poate genera sentimentul de iubire, senzatia de relaxare si bucuria din jocul copilului. Cred cu tarie ca toti putem sa ne hranim spiritual din dorinta de creatie si din indeplinirea ei.
De aici intervin eu cu anumite completari la ceea ce Jason Fried sustine. Spiritul sau puternic de observare si de conectare a informatiilor este extraordinar si aprieciez foarte mult plusul de valoare pe care mi l-au adus clarificarile lui.
- Dar ce inseamna ca munca are faze asemanatoare cu cele ale somnului?
- De asemenea, mai intreb, munca nu se mai aseamana si cu alte activitati pe care le realizam, cum ar fi joaca?
- Ce face pe multi oameni ca atunci cand pronunta cuvantul munca sau doar se gandesc la el sa aiba senzatii neplacute si sa li se strepezeasca dintii, muschii poate sa se tensioneze, sa le apara in minte imagini neplacute sau poate sa isi spuna in minte anumite afirmatii care genereaza stari neplacute?
Raspunsurile mele la toate intrebarile fac trimitere la concepte precum misiune, dorinta, valori, convingeri, strategie, abilitati si competente, locuri fizice. In continuare ma refer cu precadere la strategiile si convingerile pe care le avem.
Cand ma gandesc la fazele muncii imi apare in minte idea de strategie inconstienta. Si tu ai o strategie inconstienta atunci cand te joci. Iti poti aduce aminte cu usurinta cu cata placere si implicare te jucai in copilarie jocurile preferate care te absorbeau complet si te transpuneau. Mai mare fiind poti sa compari munca, cu iubirea sau cu modul in care faci dragoste. Acestea au si ele anumite faze care daca sunt intrerupte, dinamica procesului este tulburata si necesita energie in plus pentru a recupera acumularea de stare de pana atunci.
Jason considera ca cele mai mari distrageri de la munca sunt M&M, adica Managerii si Meetingurile (Sefii si Intalnirile obligatorii). Totusi cand te joci singur sau faci dragoste cu persoana iubita ce fel de alte intreruperi pot sa apara? Ma voi opri la intreruperile sub forma de convingeri limitative despre noi insine si despre ceea ce se petrece in momentul respectiv. Spre exemplu, in timpul jocului, daca stii ca jucaria preferata nu mai este la fel de buna ca ieri, poate sa apara convingerea ca jocul nu mai este la fel de atragator, isi pierde savoarea, lejeritatea, si poate si predispozitia catre imersiune in ceea ce faci. Astfel scopul jocului nu este atins. Acesta poate sa fie satisfactia pe care o ai cand descoperi, cercetezi sau experimentezi ceva. Poate de asemena sa intervina un alt gand precum faptul ca vecinul de scara sau de strada are jucarii mai frumoase sau mai multe si atunci jocul sa fie deturnat catre aceasta problema.
Imagineaza-ti cum este cand faci dragoste sa iti apara in minte o convingere de genul, “am pielea uscata, iar ei/lui cu siguranta nu-i place asta” sau “azi nu m-am epilat si el sigur nu se va simti bine”. Astfel de convingeri pot sa te abata puternic de la obtinerea unei stari benefice si sa te orienteze catre o stare neplacuta.
La fel este si in munca ta. Convingeri precum “Singur nu pot sa muncesc”, “Nu pot sa muncesc intr-un grup”, “Eu sunt un lenes”, “Nu ma descurc cu tehnologia”, “Nu imi plac schimbarile” samd, pot sa tina loc de acei M&M ai lui Jason. Acestia sunt “sefii” si “intalnirile obligatorii” nepotrivite din viata ta atat timp cat iti conduc viata, fara sa vrei sa iesi de sub imperiul lor.
A dori sa iesi de sub imperiul lor este ceva la fel de concret simtit precum simti si briza vantului pe plaja insorita sau bautura preferata alunecand pe gat sau mirosul florilor preferate. Atat de concreta este aceasta dorinta. La ea poti avea acceas atunci cand descoperi un moment din viata ta cand ai trait aceasta dorinta. Astfel poti sa o readuci ca resursa in prezent si sa o folosesti.
A iesi de sub imperiul acestor convingeri inseamna sa iesi din transa limitatoare, sa faci modificarile necesare si apoi sa reintri intr-o transa potrivita nevoilor tale! Inseamna sa te concentrezi pe solutii si nu pe problema. A putea sa iti alegi “sefii” si “intalnirile obligatorii” potrivite pentru tine si pentru ceea ce ti-ai propus sa realizezi inseamna sa iti urmezi misiunea ta in aceasta viata si sa identifici valorile, convingerile si aptitudinile tale ce te sustin in atingerea obiectivului!
A munci genereaza placerea jocului, placerea actului iubirii atata timp cat ti-ai aliniat misiunea, cu identitatea, valorile, convingerile si aptitudinile tale!
In momentul acesta esti de neoprit!
Poti sa faci ceea ce ti-ai propus!
Esti minunat/a!
Succes!
Autor: Sever SAVA, Psiholog, NLP Master ARONLP, EANLP