Cine te-a pregatit pentru meseria de parinte? Care sunt asteptarile sau temerile tale ca parinte?
Poate te-ai intrebat uneori daca ai facut cele mai bune alegeri pentru copilul tau sau daca l-ai pregatit suficient incat sa fie capabil sa se descurce singur in viata. Sa fii parinte inseamna responsabilitate si dragoste, grija si safisfactie sufleteasca, este un proces de invatare continuu.
Cu siguranta nu exista o reteta standard pentru familia perfecta, insa sunt anumite ingrediente esentiale in construirea unor relatii sanatoase si functionale intre parinti si copii.
Scoala Parintilor a fost conceputa pentru a te ajuta sa intelegi mai bine rolul de parinte si pentru a te face constient de abilitatile si convingerile tale ce pot influenta modul in care te comporti cu copilul tau.
„Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea.” – Nicolae Iorga
La Scoala Parintilor vei invata:
- Despre responsabilitate. A fi un parinte responsabil implica in primul rand constientizarea faptului ca emotiile si comportamentele tale influenteaza direct dezvoltarea copilului.
- Care sunt modelele dupa care te-ai ghidat si te-ai inspirat in cresterea copilului tau. Modelul care ti-a fost cel mai aproape au fost probabil parintii tai, care poate au fost sau nu au fost mereu asa cum ti-ai fi dorit sa fie, poate sunt exemplul cel mai bun sau nu.. Cat de mult vrei sa urmezi exemplul lor sau din contra, cat de mult vrei sa o iei exact pe drumul opus doar din teama de a nu fi ca ei.
- Nevoile copilului vs nevoile tale. Unii parinti isi proiecteaza asupra copiilor propriile dorinte, vise neimplinite sau esecuri, probabildin dorinta de a avea o viata mai buna decat cea pe care au avut-o ei.Un copil are nevoie de ghidare si de sprijin pentru a creste si pentru a-si descoperi abilitatile si competentele sale. Dar rolul parintelui in acest proces de dezvoltare este de a oferi copilului sansa de a experimenta si de a alege singur..
- Cat este de importanta identitatea familiei si cum o cream. Crearea unei identitati de familie este o modalitate eficienta de a insufla copiilor un sentiment de apartenenta si stabilitate. Simtind ca fac parte dintr-un grup inchegat, care ii accepta asa cum sunt, copiii se vor simti confortabil, increzatori si independenti.
- Care este rolul familiei in educarea copilului. Parintii au sarcina de a se preocupa de sanatatea fizica si psihica a copilului, de educatia morala si estetica a acestuia. Ei au rolul de a-i asigura o familie, un camin stabil, afectiune si foarte multa dragoste.
- Cum sa comunici eficient cu copilul tau. Limbajul folosit pt a comunica cu copilul este foarte important pentru increderea in sine, pentru sanatatea emotionala si puterea interioara a copilului. Sunt cuvinte care incurajeaza si sunt cuvinte care abuzeaza emotional, care educa sau care induc sentimentul de vinovatie sau de rusine.
- Atitudinea si rezultatele pe care le va avea in viata copilul tau sunt strans legate de comunicare si intelegerea emotiilor provocate de cuvintele tale.
„Copiii trebuie crescuti pentru ei, nu pentru parinti.” (Nicolae Iorga)