A raspunde la intrebarea “Ce reprezinta succesul pentru tine” poate semana pentru multi cu procesul de a raspunde intrebarii “Cum iti definesti fericirea? “. Poate fiindca pe hartile mentale ale unora dintre noi, succesul si fericirea converg catre acelasi punct al implinirii si al crearii momentelor in care sa iti poti zambi. Onest. Cu sinceritate fata de tine insuti.
Cred ca ideea de succes se afla undeva intr-un colt al mintii fiecaruia, fie el in plan personal, profesional sau ca exercitiu de echilibristica fina intre cele doua. Uneori insa, prinsi intr-un tumult cotidian, uitam de acea idee care arde mocnit in noi, care ne poate conduce pasii cu eleganta, motivare si determinare.
Si in schimb, reactionam la evenimentele din viata noastra, ca o barca aflata in largul marii, a carei stabilitate si directie depind de linistea sau furia marii, de vremea prielnica sau de marimea valurilor. Nu cumva am uitat ca noi suntem capitanul de la carma barcii iar alegerea directiei ne apartine in totalitate?
Si te intreb acum: cum ar fi insa daca ti-ai acorda timp si te-ai gandi: cum ramane cu succesul, cu zambetul acela sau cu fericirea? Cum ar fi daca actiunile tale ar fi indreptate catre a-ti atinge obiectivul iar acest lucru te-ar energiza?
Poate ca succesul transpus intr-o poveste va va aduce mai aproape de acea stare splendida din copilarie, cand priveati totul in jur cu ochi curiosi, cand urechile voastre erau atente la fiecare sunet pe care il decodificau iar simturile percepeau lumea, decojindu-i intelesurile stratificate ca intr-o carapace, pe care doreati sa o spargeti, sa aflati ce este dincolo de acel invelis superficial. Si tot acest proces era insotit de caldura, de entuziasm, de curiozitate si de sustinerea celor din jur.
Va invit acum sa pasiti in povestea succesului cu aceste stari in interior si sa ne incepem asadar calatoria…
Povestea spune ca a fost odata ca niciodata… un workshop despre succes. Precum Fat Frumos, workshopul nostru a crescut in trei zile cati altii in trei ani, dupa ce creatorul sau i-a schitat infatisarea, i-a dat profunzime prin ochii stralucitori si i-a sculptat musculatura prin exercitii de fitness neuronal.
Apoi, a venit vremea ca eroul nostru sa-si cunoasca oaspetii si sa ii indrume in calatoria lor personala. I-a cunoscut, rand pe rand, privindu-I cu atentie si caldura, si totodata, cu exigenta unei mame care isi indruma copilul pe propriul drum. Iar vocea lui profunda s-a auzit dintr-o data, umpland spatiul din jur:
“- Dragii mei, ce v-ati propus sa invatati de la mine? “
Ceilalti s-au privit intre ei, si-au ascultat vocea interioara si si-au spus apoi, pentru sine, ce asteapta de la intalnirea cu eroul nostru. Unii scrijeleau cuvinte despre viata personala, altii despre succesul in cariera sau despre echilibrul si tonusul propriei vieti.
– Iar acum, daca ati aflat deja primul raspuns, va mai intreb… Ce este cu adevarat important pentru voi? Daca imi vorbiti despre succes, stiti exact ce inseamna acest lucru in contextul vietii voastre? Cum arata zona voastra de succes, ce ar trebui sa auziti pentru a ajunge acolo sau ce emotii, stari si senzatii v-ar strabate corpul daca ati fi deja acolo? Ganditi-va acum … ce valori va ghideaza catre implinirea acelei dorinte arzatoare din adancul vostru…
Inca o data, oaspetii Workshopului si-au orientat atentia catre ei insisi, in cautare de raspunsuri si adevaruri personale. Si au calatorit mental catre acel moment al vietii lor in care vor fi atins succesul si isi vor fi implinit cele mai profunde dorinte. Pe taramul fiecaruia, peisajul incepea sa capete din ce in ce mai mult contur.
Au adaugat apoi culoarea valorilor personale, au plantat copaci ai intrebarilor care sa le dea roadele raspunsurilor si in loc de caldura obisnuita a soarelui, se incalzeau cu starile resursa pe care le aveau deja in visul lor.
Uitandu-se in spate, insa, dinspre momentul din viitor catre prezentul in care traiau fizic, si-au dat seama ca au nevoie de autostrazile care sa le permita sa ajunga rapid acolo unde isi doresc.
Si aproape in cor, l-au intrebat pe eroul nostru: “Ei bine, cum putem ajunge in acel punct in care ne-am vazut pe noi fericiti si impliniti? Acolo unde performanta noastra este maxima si toate lucrurile se asaza in jur dupa cum dorim?”
Zambetul eroului nostru la o asemenea intrebare ar fi putut semana cu multe dintre simbolurile Legendelor Olimpului. Fiindca, uneori, privirea si zambetul pot determina cel mai sincer raspuns in ceilalalti. Si el le spuse:
Ce faceti astazi si ce puteti face maine pentru voi? Sunt langa voi pentru a va indruma in gasirea propriilor raspunsuri. Voi singuri puteti decide care sunt pasii necesari pentru a ajunge acolo unde va doriti si care este infrastructura starilor si convingerilor necesare pentru a reusi.
Si v-as propune acum sa va realizati un colaj al starii sau al atitudinii de success. Puneti in el tot ceea ce gasiti in jur si va poate ajuta, sau tot ceea ce va inspira, va motiveaza si va reprezinta. Si va puteti lua atat timp cat aveti nevoie… dar nu uitati, puneti-va un termen pana cand obiectivul vostru va fi atins…
Astfel, fiecare dintre ceilalti eroi si-au gasit spatiul si timpul necesar pentru a lucra la imaginea succesului lor, decupand fotografii, franturi de propozitii, desenand harti mentale pe foile albe ale subconstientului lor, zambind la senzatia descoperirii unei parti din ei sau a unui simbol caruia numai ei ii cunosteau semnificatia.
Cititorule drag, poate ca esti deja curios gandindu-te la toate acele imagini in care oamenii s-au transpus cu visul lor. Ei bine, cand ghidul nostru a privit incaperea, a descoperit-o plina de desene, decupaje, cuvinte-simbol, resurse si multe zambete. De ici, de colo, tasneau cuvinte care strigau cu forta: “Entuziasm” sau “Dragoste” sau poate “Curiozitate”.
Iar alte imagini il duceau cu gandul la libertate, la curaj sau la placerea impartasirii. Alte colaje vorbeau despre bunastare si lipsa grijilor financiare, despre autodepasire sau despre competitivitatea sanatoasa, despre familie si comunitate sau sustenabilitatea propriilor actiuni.
Apoi, dupa identificarea resurselor necesare, eroul nostru i-a intrebat pe ceilalti ce anume ii impiedica sa transforme acea imagine in realitate. Astfel au ajuns in zona mlastinoasa a convingerilor limitative. Personajul le-a povestit oaspetilor sai despre piedicile pe care ni le putem pune singuri, uneori chiar fara sa recunoastem acest lucru.
De aceea, exercitiul introspectiv al construirii unor autostrazi mentale catre momentul succesului este atat de valoros, fiindca ne poate arata ce resurse avem deja, cum le putem folosi si cum putem transforma obstacolele in provocari frumoase. Ne mai arata ce decizii ar putea fi necesare si prin ce modalitati le putem implementa.
In a treia zi in care Workshopul crestea alaturi de participantii sai, acestia au avut de infruntat Autosabotarea, zmeul din povestea noastra. Iar acesta gasea intoteauna motive sa ii opreasca pe ceilalti din drum, spunandu-le fie ca nu pot, ca nu sunt in stare, ca nu vor reusi sau ca este prea greu.
De altfel, se povesteste ca zmeul acesta numit Autosabotare era un negativist infiorator de ursuz care incerca sa urateasca taramul succesului pe care oamenii il construiau, pas cu pas. Vazand aceasta, eroul nostru si-a ghidat participantii intr-un dans elegant al autodepasirii, spunandu-le :
– Aveti in voi toate resursele de care aveti nevoie! Si daca pe drum intalniti Autosabotarea, va puteti gandi care sunt cauzele pentru care isi face simtita prezenta? Apoi, pasiti in ancora obiectivului vostru si mergeti mai departe ancorati in rezultate. Dansati astfel cu entuziasm si manati de dorinta voastra puternica pana cand imaginea, vocea sau senzatia zmeului vor disparea din voi. Si lasati libertatea sa va inunde, tot mai mult, tot mai frumos, zambind, dansand din ce in ce mai liber…
La sfarsitul celei de-a treia zile, participantii incheiasera probele definirii succesului. Si se mai povesteste si azi cum eroul nostru a ramas in continuare alaturi de ei, indrumandu-I catre obtinerea rezultatelor, iar oaspetii sai se intorc din cand in cand, cu gandul, la acele experiente minunate in care atitudinea lor de success a luat nastere sau s-a conturat in culori mai tari, mai calde, mai vii.
Spune-mi Cititorule, care este povestea ta si ce este cu adevarat important pentru tine? Care este definitia ta pentru succes ori fericire?
Autor articol: Lavinia Segarceanu