fbpx

17 februarie 14

Când nu ești ce pari a fi. Pe Facebook.

0  comments

Cate dintre noi suntem multumite pe deplin de ceea ce suntem, de cum aratam, de ceea ce facem, de partenerul pe care il avem sau de faptul ca suntem singure? Fara sa fi facut vreun curs de dezvoltare personala, in care sa ajungi sa te iubesti asa cum esti, parca ti-ai dori sa pari mai mult sau mai putin ceea ce esti. Pentru unele dintre noi, aparitia Facebook in viata noastra s-a dovedit o sansa cereasca, putand sa ne expunem public si sa ne prezentam exact asa cum vrem noi: autentice sau nu.

Cat esti tu cu adevarat din ceea ce prezinti? Ai un nume, un chip, un corp si niste informatii personale pe care vrei sau nu sa le expui public. Te arati sau nu in poze, daca da, apari in diverse ipostaze. Iti exprim pareri sau ganduri, preiei informatii de la altii si le transmiti prietenilor tai sau imprumuti fraudulos gandurile altora. Tot ce pui acolo in contul tau vorbeste despre tine. Esti tu asa cum te-ai cladit constient sau inconstient.

Iti doresti sa proiectezi o anumita perceptie despre tine. Pentru asta ai ales cele mai frumoase poze, eventual apelezi la „specialisti” sa ti le retuseze, tehnica de data asta prin intermediul PhotoShop pare sa se fi inventat special pentru tine si sa-ti vina in ajutor! Informatiile le prezinti cum te avantajeaza mai bine sa pari cat mai de incredere cu putinta. Daca esti constienta ca parerile tale nu sunt punctul tau forte sau pur si simplu nu ai timp sa te gandesti, poti doar distribui parerile sau postarile altora si bine faci. Sau dimpotriva, poti copia idei din carti sau de la altii fara a mentiona sursa si prezenta ca fiind ale tale. Desi nu esti corecta, pana sa se prinda altii dai bine pe ecranele laptop-urilor admiratorilor tai. Am mai intalnit si o alta situatie inspirata de la o tanara care se da absolventa de filosofie, dar de fapt e dansatoare si care posteaza randuri intregi de idei care nu duc absolut nicaieri; pare inteligenta si culege atat de multe like-uri, nu pentru ca e coerenta, ci pentru ca lumea e fie prea indulgenta cu ea, sensibilizata de un aspect fizic vizibil tunat in zona bustului, fie prea dezinteresata in a urmari logica frazei, interesul general fiind dirijat spre antrenarea imaginatiei a unor miscari lascive de care se banuieste ca ar fi femeia capabila cand nu scrie pe Facebook. Am tinut s-o mentionez pentru ca ea m-a facut sa descopar ceea ce nu as fi reusit vreodata si anume ca privirea unui dragon chinezesc poate fi….financiara!

In fine, dupa ceva efort, pe Facebook, poti da extraordinar de bine, daca te multumeste asta. Te-ai construit atent, cine se pricepe intelege, cine nu sperante culege! Admiratorii se inghesuie sa iti dea like, te asalteaza cu mesaje pe privat si la un moment dat … ghinion sau noroc… ajungeti sa va intalniti!

Feminitate – Cand nu esti ce pari a fi. Pe Facebook – 3Saraca fata frumoasa si desteapta, dar fara noroc! Exista multe femei frumoase pe Facebook, care sunt mereu singure. Acum isi schimba statutul „intr-o relatie” si peste cateva luni sau saptamani modifica in „singura”. Te intrebi: cum e posibil asa ceva? O femeie care arata intr-un mare fel nu se gaseste chiar nimeni sa o placa mai mult de cateva luni?

Feminitate – Cand nu esti ce pari a fi. Pe Facebook – 4Ceilalti sunt oglinda noastra Creand o imagine falsa, se contureaza o anumita perceptie despre noi in mintea celorlalti. Traind intr-o lume superficiala, putini au rabdarea sa identifice incongruentele pe care le transmitem. De fapt totul este atat de simplu si de clar! Absolut totul vorbeste despre noi: si ceea ce controlam si ceea ce nu controlam! Felul in care ne construim profilul poate fi contrazis de alte informatii pe care le furnizam in timp prin postari, prin ganduri, prin poze! Din pacate pozele nu pot sa exprime ceea ce gandim, nu pot face auzita vocea, dar pot in schimb sa ofere informatii despre stilul de viata, cel vestimentar, mediile pe care le frecventam, obiceiuri si activitati pe care le desfasuram, chiar si momentele zilei cand ni se intampla sa pozam. Gandurile expuse, culese sau imprumutate ne arata starea sufleteasca, ce sentimente incercam in diverse momente, cat de coerent gandim, daca suntem egoisti sau altruisti si multe alte informatii.

In momentul in care ne intalnim cu cei care ne admira, acestia poarta in minte imaginea pe care le-am proiectat-o. Cand ne vad, poti fi placut impresionati sau dimpotriva nu ne mai recunosc, pentru ca sunt oglinda unei alte imagini care nu mai e a noastra.

Feminitate – Cand nu esti ce pari a fi. Pe Facebook – 5Oglinda, oglinjoara, cine e cea mai frumoasa… eu, cea reala sau de pe Facebook? Cunosc situatii in care realitatea a avantajat femeia din toate punctele de vedere, dar si foarte multe situatii, cand realitatea a spulberat nemilos mituri cladite cu grija pe Facebook.

A te prezenta intr-o forma mai reusita este o atitudine umana naturala. Dar a te prezenta in forma diferita, asa cum tu nu esti, reflecta un mare conflict interior prin care inteleg ca nu te iubesti. Cum o fi sa iubesti ceva ce nu exista? Este o chestiune de alegeri ce tine de fiecare din noi, daca imaginarul este mai puternic decat realitatea sau invers. Dar de un lucru sunt absolut sigura: realitatea unei minciuni e atat de puternica incat stiu sigur ca izbeste cu atata durere incat trezeste si cel mai minunat vis!

Adriana Ungureanu, autoarea cartii Femeia la 40 ani. Pe Facebook
Master Practitioner NLP, vreaunlp.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Medic homeopat, Master Trainer IANLPNLP Master CoachWingwave® coachSenior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie și are o experiență de peste 7.500 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 4000 de ore de coaching.

 

  • 2007 - fondatorul conceptului ȘCOALA DE NLP, concept care promovează ideea de studiu temeinic individual și de grup și susține învățarea tehnicilor de NLP prin organizarea de întâlniri de lucru între modulele de NLP, întâlniri în care cursanții învață să aplice practic tehnicile de NLP studiate în cadrul cursului de NLP Practitioner sau de NLP Master.
  • 2008 - fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.
  • 2009 - fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.
  • 2010 - creatorul workshop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”
  • 2013 - co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.
  • 2014 - co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară, al proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul și al proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor
  • 2015 - co-fondatorul programului ,,Vindecă rănile trecutului”.
  • 2017 - fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

Related posts

Radu Sărăndan

aprilie 3, 2014

Cand ingerii sufera…

Radu Sărăndan

martie 24, 2014

Când bărbații ne dezbină relațiile

Radu Sărăndan

martie 20, 2014

Lumea văzută dintr-un jacuzzi

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}