fbpx

12 martie 13

Cât de liber te simți când alegi? Cum reacționezi?

0  comments

Intr-o seara, in timpul workshop-ului Catharsis Neuro-Lingvistic, Nicoleta a descoperit faptul ca noi, oamenii, reactionam in functie de categoria pe care am construit-o la un moment dat in trecut. Citisem despre acest lucru; a fost incredibil sa observ aceasta si ,,live’’.

Aceasta este povestea ei:

,,E interesant modul in care raspundem persoanelor cu care vorbim. Vedem oare persoana din fata noastra sau ne adresam unei imagini din trecut ? De cate ori il asociem pe cel din fata noastra cu o alta persoana, care la un moment din trecutul nostru a spus “acelasi” cuvant, a facut “acelasi” gest, ne-a privit in “acelasi” mod ca cel din fata noastra.

Oare acel semnal il asociem unui anumit tip de persoana, unei “categorii” de oameni si astfel raspunsul nostru este cel pe care l-am avut atunci cand ne-am intalnit prima data cu acel tip de experienta?

Cat oare din raspunsurile noastre sunt adresate evenimentelor care se intampla acum, oamenilor de acum, din viata noastra si cat sunt raspunsuri la ce credem ca stim deja, ca am mai auzit, ca am mai vazut, sau ca seamana cu ceva cunoscut.

Suntem conditionati de experienta, de tot ce am invatat in trecut, de convingerile pe care ni le-am format in trecut si ce e interesant e ca aplicam aceeasi reteta, cautam similitudini in evenimente si comportamente anterioare fara sa tinem cont ca in fata noastra e altcineva, sau altceva, nou.

Constientizand momentul in care am format acea generalizare, gasim si credinta, regula pe care am respectat-o pana acum. Aceasta regula poate ca nu mai este valabila in prezent, nu ne mai ajuta in atingerea scopului nostru, poate chiar ne impiedica sa traim frumos.

Generalizarea creeaza automatisme, iar unele automatisme sunt folositoare, ne ajuta sa functionam, sa folosim lucruri ca sa ne implinim nevoile de baza si nu numai. Sunt multe situatiile in care singurul mod de a actiona este cel pe care l-am invatat si aplicat prima data cand ne-am intalnit cu acel stimul.

Lucru sigur, mediul s-a schimbat, e altul, noi suntem altfel, am devenit “altfel”, resursele si experienta noastra de viata s-a imbogatit de la momentul la care ne-am format acel automatism sau convingere si putem raspunde in alt mod la ce se intampla in jurul nostru.

Experienta mea e legata de o situatie in care vorbind cu o persoana care gesticula excesiv, m-am surprins raspunzandu-i pe un ton agresiv, fara sa-l ascult si simtind ca trebuie sa am dreptate in discutia cu el, lucru care nu mi se intampla de obicei. Am realizat ca modul lui de a-si misca mainile si tonalitarea vocii, a declansat un comportament pe care l-am avut in trecut, cu o alta persoana, cu care avusesem o relatie mai incordata, iar in prezent desi trecuse mult timp si uitasem acea experienta, am reactionat identic.’’

Constientizarea faptului ca exista anumite categorii de experiente care ne determina sa actionam intr-un anumit fel ne permite sa ne alegem modul cum vom actiona. Daca suntem atenti la ceea ce facem zi de zi, dupa identificarea unei anumite categorii si a modului de a reactiona, este posibil ca prin intermediul tehnicilor de NLP, sa schimbam aceste comportamente si sa construim un nou mod de comportament adecvat situatiei.

Acesta observatie m-a orientat si spre o intrebare pe care doresc sa o transmit celor care sunt implicati in activitatea de coaching: Cat de mult ai reusit sa-ti schimbi modul de a reactiona la comportamentul clientului astfel incat sa actionezi in functie de situatia prezenta si nu in functie de ceea ce s-a intamplat in trecutul tau?

TRAIESTE-TI VIATA ASA CUM DORESTI!


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

august 5, 2019

Iubirea din noi

Radu Sărăndan

iunie 14, 2016

Ascultă-ți liniștea!
Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}