fbpx

27 februarie 13

INTERVIU – NLP ROMÂNIA Dr. Radu Sărăndan

0  comments

Hellooo tuturor,

Aici gasiti inregistrarea si transcrierea raspunsurilor din interviul pe care l-am dat site-ului NLP România (Alex Stancu).

1.Alex: Radu, stiu ca ai doi copii, deci comunicarea pe limbajul acestora iti e la îndemana…as vrea sa-mi explici ca unui copil de clasa intai, ce inseamna NLP –ul ?

Radu: Cand incepi sa mergi la scoala nu prea ştii ce o sa se intample… stii doar ca acolo vei invata sa scrii si ca toti adultii au fost candva copii care au mers la şcoala…

In NLP, la fel ca si in clasa intai, inveti sa scrii. Diferenta este ca in clasa intai scrii pe caiet, iar prin NLP inveti sa-ti scrii gandurile…si in momentul in care iti scrii gandurile, iti scrii cum va fi viata ta, fiindca suntem ceea ce gandim si obtinem exact ceea ce gandim.

2. Alex: Tu, personal, ce schimbări ai facut cu ajutorul NLP-ului?

Radu: Eu cred ca daca nu as fi facut NLP, nu as fi fost unde sunt acum; adica sunt o persoana implinita pe toate planurile: profesional, social, spiritual. Si mai mult – pot spijini si alte persoane in dezvoltarea lor personala, oameni care la randul lor, acolo unde vor fi, vor reusi sa aduca un plus de lumina si bucurie, iar astfel, asa cum spune Dilts: ,,vom crea o lume de care oamenii vor dori sa aparţina”.

3. Alex: Din cate stiu eu, NLP are 90% practica. Cat de flexibili sunt oamenii, cursantii pe care i-ai format?

Radu: Nu exista cursant care sa fi fost la cursurile mele de NLP si sa nu-si fi dezvoltat flexibilitatea. Bineinţeles ca aceasta dezvoltare este direct proporţionala cu practica.

4. Alex: Premisele NLP-ului se regasesc ca si principii in nenumarate scoli de terapie sau filosofie de-a lungul timpului. De ce as alege NLP-ul si nu alte metode? Ce aduce nou NLP-ul?

Radu: NLP-ul, in viziunea mea si in modul cum predau eu acum NU înseamnă terapie. Este un mod de dezvoltare a potentialului uman care este ascuns in fiecare om. Pentru mine, NLP-ul inseamna excelenta si maxim de performanta. Cu siguranta ca exista multe metode de dezvoltare personala si poate ca pe multe dintre ele nici nu le cunosc. Din experienta mea am observat ca prin tehnicile NLP, schimbarea are loc ACUM, in momentul prezent, ,,aici si acum’’ si este suficientă o singura tehnica pentru a aduce schimbarea unui comportament, de exemplu.

5. Alex: Multi zic ca NLP este egal cu manipularea. Tu ce crezi?

Radu: O sa-ti raspund folosind cuvintele lui Milton Erickson: ,,NLP inseamna manipulare intr-o maniera in care si parinţii isi manipuleaza copiii pentru a fi sanatosi si intelepti.”

6. Alex: Termenul de Programare duce cu gandul la calculatoare si roboti. Priveste NLP-ul omul ca fiind un computer? Ia in considerare si subconstientul?

Radu: Exista anumite analogii intre oameni si computere in ideea ca exista programe pe care noi, oamenii, le rulam in subconştient… NLP-ul de aceea este atat de puternic, deoarece actioneaza asupra acestora realizand schimbarea la nivelul subconstientului…acesta reprezinta toate experientele pe care noi le-am avut de-a lungul vietii.

7. Alex: NLP-ul pare solutia perfect adaptata epocii moderne: ofera soluţii rapide, eficiente unor probleme grave si de lunga durata. Asa sa fie? Nu e prea frumos ca sa fie adevarat? Experientele comune ne spun ca lucrurile venite usor sunt rareori durabile si de valoare.

Radu: DA…e frumos si e si adevarat… NLP-ul nu se incadreaza la ,,experiente comune’’…de aceea e atat de puternic…in momentul in care te intalnesti cu cineva care preda NLP de calitate, esti vrajit de ceea ce se intampla….fiindca schimbarile sunt atat de rapide incat ai impresia ca s-a intamplat o magie…daca din experientele traite ti-ai format o convingere ca numai lucrurile dobandite din greu sunt de valoare, atunci asa iti vei trai viata…si eu credeam asa; intamplarea a facut sa intalnesc NLP-ul si acum pot sa-mi schimb convingerile in functie de ceea ce-mi doresc…

8. Alex: Daca pana acum am avut un mod de a fi, care nu mi-a adus viaţa pe care o doream, ce ma face sa cred ca de data aceasta voi alege unul care mi se potriveste cu adevarat? In fond, asa am crezut si in trecut, ca aceea era cea mai buna solutie!

Radu: Oamenii, de obicei, nu prea stiu ce isi doresc, iar daca nu stii ce iti doresti, nici nu o sa stii cum sa obtii ceva. Si daca nu stii ce iti doresti, atunci cum poti sa-ti dai seama ca viata pe care o duci te duce mai departe sau mai aproape de ceea ce iti doresti?

9. Alex: Nu exista riscul ca, tratand prea repede o fobie, sa nu fie complet vindecata si sa revina in viata mea sub alta forma?

Radu: Si fobia si vindecarea fobiei prin proces NLP se bazeaza pe capacitatea creierului de a invata foarte rapid dintr-o experienta. Eu nu am intalnit ca o fobie rezolvata sa reapara sub forma unei alte fobii.

10. Alex: NLP-ul pare a se adresa simptomelor. Trateaza el si cauzele?

Radu: Da, intr-adevar se incepe cu simptomul, fiindca acesta este cel care se percepe…si apoi se coboara tot mai profund, pana se ajunge la cauze.

11. Alex: NLP-ul nu ma face sa imi reprim emotiile?

Radu: NU, deloc. Te ajuta sa-ti controlezi emotiile si sa ai cele mai potrivite stari pentru a-ti atinge obiectivele.

12. Alex: Daca adopt alte modele de comportament, nu exista riscul de a-mi pierde autenticitatea?

Radu: Orice comportament alegi sa adopti, acesta este in concordanta cu ecologia proprie – adica nu vei alege modele de comportament care sa-ti dauneze. Si oare cate dintre comportamentele pe care le adopti sunt create de tine si pe cate le-ai adoptat de la cei din jur? Pot spune ca fiecare om este autentic in modul in care isi pune piedici si se autosaboteaza. Aici creativitatea fiecaruia nu are margini!

13. Alex: NLP-ul are si o parte spirituala?

Radu: Unii spun ca da. Eu deocamdata sunt mai pragmatic, in sensul ca doresc rezultate de calitate si in concordanta cu ceea ce imi doresc. Si asa este si modul in care eu il predau, ca cel mai puternic instrument prin care poti sa-ti atingi scopurile. Ca in timpul calatoriei poti sa ai experiente spirituale, se poate intampla, deoarece suntem oameni formati din minte, corp si spirit (suflet), care se influenteaza reciproc.

14. Alex: De la ce varsta putem lucra cu NLP-ul si daca exista vreo diferenta de lucru intre femei si barbati.

Radu: Poti lucra NLP din timpul copilariei; e necesar sa ai discernamant si sa stii ce procese poti aplica si ce procese nu poti aplica. De aceea e bine ca pana ajungi la nivelul de trainer/coach sa lucrezi cu persoane de peste 18 ani.

Nu am observat vreo diferenta intre modul de lucru cu persoane de sex feminin sau masculin. Singura deosebire pe care am observat-o este ca persoanele de sex feminin sunt mai motivate si isi dau mult mai mult silinta sa invete si sa aplice NLP in viata de zi cu zi.


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

august 5, 2019

Iubirea din noi

Radu Sărăndan

iunie 14, 2016

Ascultă-ți liniștea!
Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}