fbpx

5 mai 14

La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a

0  comments

(…) Azi, cind fraza lustruita nu mai poate insela (…)
Eminescu, Scrisoarea III)

Referitor la credinte, am constatat ca subiectul devine arzator oricand ai alta opinie. Unor farisei indignati ca nu merg duminica la slujba le-am adresat intrebarea: ”Isi inchipuie ca Dumnezeu este un contabil care tine socoteala de cate ori merg ei la biserica si de cate ori fac fapte (considerate social ca) bune, functie de care va da tuturor o destinatie finala?” Si imediat am dat un contraexemplu scurt din viata lor privata care le demonstra clar fatarnicia. Astfel am evitat sa devin subiect masacrat de auditor, deviind spre ei comentariile la fel de ipocrite ale celorlalti. Oamenii sunt gata sa lupte pana la epuizare pentru a apara niste concepte! Conceptul de divinitate, cel de ”fapta buna”, cinste, etc.

Un concept este doar un cuvant (sau un grup de cuvinte), care incumba comentarii, acceptare sau nu.

Personal, avand ca valoare suprema Libertatea, m-am luptat cu prejudecatile sociale si am abordat strategii de … viata care au starnit ample comentarii. Iar intre timp conceptual de Libertate a evoluat si am realizat ca nu exista genul de libertate pe care il conceptualizasem eu in urma cu cativa ani. Si nu mai cred ca vreun om ar putea dobandi libertatea astfel cum o vizualizasem eu atunci. Dar in acel moment am fost dispus sa ma lupt cu intreaga societate (si nu numai) pentru ca Libertatea era Religia mea.

Atunci puteam foarte usor sa fiu influentat de un om abil care stia sa atinga acest ”buton rosu”, aceasta credinta suprema. Deveneam imediat un kamikaze gata sa arunce orice in lupta impotriva agresorului… la adresa unui concept, unui crez, unei credinte care se afla doar in mintea mea, in acel mod in care o intelegea numai EGO-ul care eram atunci. Era butonul meu rosu care imi devia toata energia.

Tine minte aceasta idée: Daca ceva nu merge, incearca imediat altceva!
Acestea sunt doar concepte! Este posibil ca nicio tehnica sa nu fie indeajuns pentru a inlatura un carcotas indarjit care profita de cativa care sunt nehotarati in ciuda argumentelor tale magnifice. Sau, poate, vrea sa devina un lider, sau chiar este sustinut de vreun lider mai vechi al grupului. Atunci, aplica tehnica de lupta preferata a poporului tau: parjolirea pamantului si otravirea fantanilor J Cand vei parasi grupul, acesta sa fie divizat in atatea parti incat sa nu ii mai fie de folos nici carcotasului.

Exista destule grupuri de influentat. Treci la urmatorul. Desigur, daca ai deja un scop fixat.
Mai sus v-am aratat doar ca persuasiunea poate fi utilizata in orice scop, pentru a atinge un obiectiv in timp ce creezi bucurii pentru toti cei implicati, sau a obtine ceva bulversand totul in jur. Oricum, indiferent ce varianta alegi, nu poti controla in intregime consecintele.

Evenimentele se petrec, faptele sunt realizate, consecintele se produc. Noi avem o singura datorie: sa facem tot ceea ce ne sta in puteri, stiind ca voia noastra nu este capabila sa controleze rezultatele finale. Dupa ce ne-am ales SCOPUL.
Probabil ca nu exista vreo pedeapsa sau rasplata divina pentru faptele noastre. E o viziune prea simplista.
Rasplata sau pedeapsa o descoperim imediat, prin modul in care simtim ulterior placerea sau durerea, oboseala placuta a efortului sau istoveala care succede fapta.

Si acum sa revenim la obiceiul de a va fixa un pattern in memorie: (”a va fixa” – cine oare il fixeaza?)

Unul dintre lucrurile pe care categoric le veti placea la
________ este ______.

Observati: presupun faptul ca sunt mai multe lucruri pe care le veti place la (un om, un obiect, etc)

Unul dintre lucrurile pe care categoric le veti placea la aceste articole instructiv-esentiale este ca veti invata sa va simtiti excelent chiar in situatii neplacute pt un om obisnuit.

Deja stiu ca ati observat cateva detalii: am presupus ca nu sunteti un om obisnuit si Egoul incepe sa se simta bine, superior…Plus ca articolele sunt esentiale pt educatia dvs. J

Unul dintre lucrurile pe care categoric le veti placea la acest telefon smart este ca il puteti folosi in nenumarate situatii, inlocuind o serie de dispozitive greoaie pe care ar fi trebuit sa le purtati cu dvs.

Si cand simtiti ca ati ajuns sa va urati job-ul, ceea ce probabil se intampla in majoritatea zilelor de luni, mai ales cele ploioase, si probabil miercuri cand un sef mai putin inteligent va tine dupa program (de ce oare toti soferii se comporta stupid si ingreuneaza traficul de la primii stropi) intrebati-va:

Tu (Prenumele tau favorit), unde ai dori sa muncesti, intr-o atmosfera perfecta, ce fel de activitate-serviciu te-ar fascina atat de tare, incat nu ti-ar da impresia ca muncesti?

Ar putea constitui un prim pas impotriva hipnozei sociale.

Daca toti oamenii si-ar pune serios intrebarea asta intr-o dimineata ploioasa de luni, mi-ar placea sa savurez privind si ascultand rezultatul. Desigur, dintr-o alta tara…Cui ii place haosul? Poate Creatorului…

PS> La sugestia de ultima ora a unei prietene- psiholog, indraznesc sa imi imaginez ca intr-o zi, simultan, toti oamenii isi vor pune intrebarea de mai sus si inca alte doua intrebari esentiale (98% dintre ei vor avea revelatii):

Tu (Prenumele tau favorit), langa ce persoana unica (cunoscuta sau existenta macar in imaginatia ta) ti-ai dori sa te trezesti in fiecare dimineata, atat de fascinat(a) de ea incat ai renunta si la job-ul ideal pe care tocmai l-ai alesJ doar ca sa ii asculti intreaga zi respiratia, sa ii sorbi in fiecare clipa chipul, sa iti desfeti auzul cu cuvintele sale?

Tu (Prenumele tau favorit), ce prieteni ai vrea sa te inconjoare astfel incat sa te poti increde in ei ca in tine insuti, sa te distrezi cu ei in orice conditii asa cum doar in filmele suprarealiste este posibil, sa te bazezi pe ei identic cand ti-e bine si cand esti la greu, sa astepti cu nerabdare weekendurile si vacantele doar ca sa fii in preajma lor?

Si acum revino la realitatea de zi cu zi si intreaba-te ce ai facut pana acum daca aceasta realitate este atat de departe de ce ti-ai imaginat? Si care poate fi strategia ta sa schimbi totul spre idealul imaginat? Care este primul pas din aceasta strategie? Fa-l acum, inainte de a cadea din nou in mediocritatea vietii de zi cu zi, ca majoritatea care isi taraie zilele intr-o trista blazare.

Avocat MANOLE Ionel
www.avocatoradea.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

Radu Sărăndan

aprilie 23, 2014

PERSUASIUNEA ALTFEL (II)

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}