fbpx

5 mai 14

La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

0  comments

(…) Azi, cind fraza lustruita nu mai poate insela (…)
Eminescu, Scrisoarea III)

Eu cred ca fraza lustruita va insela si azi, si maine cum a inselat in trecut, pe aceia care sunt pregatiti sa fie influentati si nu si-au cultivat abilitatile APT (Asculta, Priveste si Taci)

Cu riscul asumat de a trece multi in tabara celor care considera ca le-am atins punctele sensibile, va redau mai jos un fragment dintr-un mail adresat unei fiinte aflate pe drumul spinos al realizarii de sine, cand imi vorbea de diferenta de calitate intre ceea ce rasare din centrul inimii, comparative cu ceea ce poate omul crea atunci cand centrul fiintei coboara in Hara (numit si dan-tien, etc), aflat sub buric:

”Divinitatea a creat oare omul doar din inima? Sau poate e imperativ sa se bucure de toate cate i s-au daruit? Daca eu as fi Creatorul, as considera ca omul imi refuza darurile, prefarand partea superioara a corpului, din punct de vedere gravitational, celei de la buric in jos.
Cu ce e mai buna emotia, gandirea respiratia sau tacerea, venind din inima si nu din clitoris?
Si de unde stim, ori poate nu, ca exista vreo diferenta intre variatele parti ale corpului?
Oare intregul mai e intreg fara o parte?
Si cu ce e mai presus barbatul excitat de buzele unei femei celui atras de fundul ei? Pentru ca gravitatia a pus buzele mai sus?
Si cine ii ridica piedestalul calugaritei impresurate de vise erotice, mutilandu-si cu post si abstinenta inutila trupul daruit de divinitate, infierand-o totodata pe cea care il vinde pentru a-si creste copiii, in timp ce barbatului care i-l inchiriaza i se trece cu vederea? Cu ce drept?
O, Zei, veniti si ne-nvatati dreptatea!”

Niciun preot nu mi-a raspuns la intrebarea mea, daca pana la 33 ani un barbat frumos si charismatic facuse dragoste? Si daca da, acest fapt natural ii umbreste puritatea Divina? Nimeni nu ne spune ce s-a intamplat de la nastere la 33 de ani, cand binecuvantarea divina a irupt, revarsandu-se peste intreaga planeta.

Persuasiunea macabra cu care ne impresoara mediul social care ne asigura asa-numita educatie, de fapt scoala conditionarilor care asigura reactiile noastre prestabilite si ne ucide naturaletea, spontaneitatea, care ne forteaza sa acceptam ritualuri stupide impotriva adevaratei nature umane – aceasta este tinta mea!

Apararea impotriva acestei persuasiuni – o hipnoza grosolana dar eficienta este cel putin la fel de importanta ca platosa impotriva manipularilor individuale (ori de grup) de zi cu zi. Aceasta iesire din hipnoza sociala ne duce la ultimul pas, in care mai avem de inlaturat ultima piedica in calea realizarii sinelui: Hipnoza divina, care ne invata eronat ca suntem responsabili de faptele noastre, ca trebuie sa simtim vinovatie pentru faptele nostre si ura ori invidie pentru faptele celorlalti care ne ranesc. Hipnoza divina care a creat EGO-urile, fara de care viata asa cum o stim, viata de zi cu zi, cu relatiile interumane nu ar fi posibila (Ramesh Balsekar)

Si, acum, un pic de … magie neagra. J Ce avem in minte cand influentam, cand persuadam? Un scop! Un obiectiv, vrem sa determinam persoana sau persoanele din fata noastra (sau atinse prin alt mijloc de comunicare – facebook, radio, TV, reclame postate, …) sa actioneze intr-un fel dorit de noi.

Ce tehnica extrema ne sta la dispozitie cand e clar ca persoana se va opune, este impotriva noastra (ne ataca, refuza intelegerea, semnarea contractului, are pretentii nesabuite, etc)? Vom atinge cele doua puncte sensibile, la care nimeni nu rezista (decat daca m-am ocupat eu o vreme de acea persoana J).

Ne vom lega de sexualitatea si religia persoanei!
statuie modificata 1statue modificata 2Punctul slab al barbatilor este reprezentat de virilitatea lui (care include nu numai dimensiunile J) Iar femeile se simt inutile cand puterea lor de atractie este contestata grosolan. Iar dupa ce varsta isi arata coltii, unele se retrag intr-o practica fanatica a religiei, pentru a putea sa impuna reguli drastice de abstinenta si fidelitate celor din jur, care se mai pot bucura de sex. Suficienta informatia despre babe frustrate, asa-i?

De ce vom face asta? Pentru a canaliza toate eforturile persoanei-tinta, toata energia sa spre furie-atac sau, alternativ, spre aparare printr-o trista retragere in interior.
Sunt cele doua motive ale razboaielor. Credintele au dus si vor duce la razboaie. Iar lupta pentru putere sau/bogatie a barbatilor are in subconstient un alt substrat, cel real si anume accesul la femeile frumoase din areal.

Oricum, scoaterea din lupta a persoanei-tinta se va produce si claritatea gandirii este exclusa in conditiile provocate de noi prin aceasta tehnica, conducand la greseli majore. Orice om este un computer corp-minte care va reactiona in functie de softul pe care i-l introduci. (Ramesh sustine ca exista un soft Divin si tot ce se petrece, inclusiv aparenta liberului-arbitru reprezinta voia lui Dumnezeu. Aceasta nu exclude ca si noi sa devenim soft-isti din cand in cand si sa mai umblam usor la programarea neuro-lingvistica primordiala.J Daca in final oricum se face voia Divina, interventia noastra va avea doar un efect temporar. Si viata pamanteana este temporara, asa ca vreau sa imi introduc propriile instructiuni in computerul meu si al celor din jur)

La nivel mai general, cand vrei sa influentezi un grup caruia i te adresezi, intotdeauna se va gasi un individ care ti se va opune si va incerca sa construiasca o opozitie prin influentarea altor posibili disidenti.
Atunci vei aplica strategia pe care la un seminar NLP am definit-o ca “Eliminarea carcotasilor”. In cativa pasi vei determina carcotasul sa paraseasca grupul, alternativa fiind aceea de a ramane in calitate de paria. Trebuie imediat izolat carcotasul!

Decredibilizarea lui devine primordiala. In primul rand ceilalti, toti ceilalti trebuie sa rada de carcotas. Gaseste imediat un punct slab. Daca il cunosti, te vei lega de ceva din trecutul lui, cand s-a facut de ras, cand a fost respins, cand i s-a intamplat ceva amuzant dar, atentie, sa nu atraga simpatii! Leaga-te de de orice il pune intr-o postura jenanta, nedominanta, care il lipseste de putere de influenta. Poate la scoala a facut pe el de emotie inaintea unui test. Daca mai stiu cativa din grup asta e perfect. Atmosfera e asigurata. Treci atunci linistit direct la pasul final cand sugerezi ca, dupa ce s-a ras suficient de acel bufon, este momentul sa uite toti de el pentru a se ocupa de probleme importante.

Daca nu cunosti nimic despre el, atunci observa-i caracteristicile fizice si modul in care se imbraca, pentru a-l (o) incadra imediat intr-o categorie care iti permite sa alegi dintre cele doua arme: sexul si religia. Este imposibil sa nu gasesti un punct de sprijin (doar daca e vreun Adonis sau o Briseis). Este indicat ca in prealabil sa plantezi in grup unul sau doi aghiotanti care sa dea tonul in directia indicata de tine (speaker-ii gen Brian Tracy recomanda ca atunci cand pui intrebari cu raspuns evident afirmativ sa ridici si tu mana ca sa arati oamenilor ce trebuie sa faca…) Am fost la un seminar al unui tanar ”guru” bucurestean si mi-a venit sa ”plang” de ”emotie” cand am observat ca eram aproape singurul care nu ridica mana la epidemia de grupJ Multe trucuri ieftine pot functiona, din pacate. Si astfel multi mediocri ajung mari …comunicatori, copiind o reteta simpla.

In esenta, scoate in evidenta si exacerbeaza orice il poate diferentia de caracteristicile celorlalti. Apoi adreseaza-i-te cu o deferenta din care sa transpara superioritatea ta.

Daca in grup exista persoane care s-ar putea simti discriminate pe vreun criteriu, o alternativa de atac ar putea fi sa i te adresezi direct carcotasului: “Domnule X, v-am auzit si in pauza cand spuneati ca nu suportati (sau ca nu ar trebui sa li se dea dreptul de …vot, etc – aici indici categoria bine reprezentata in grup) Puteti macar aici sa va abtineti de la astfel de opinii? Este necesar sa stim cu toii ca …(si aici repeti mesajul)”. Sugerezi ca s-a exprimat in mod negativ la adresa unei categorii (delimitate pe sociale, etnice, afectate de dizabilitati, etc) bine reprezentate in grup ceea ce va starni reactii emotionale care il vor tine ocupat restul timpului. Daca mai si incearca sa se apere, sa nege, este deja pierdutJ.

Machiavelli spunea: -Calomniaza,calomniaza, ceva tot ramane! Oricum nu ti se va cere sa demonstrezi pentru ca toti ascultatorii vor incepe sa rumege in mintea lor si apoi sa exprime ce gandesc in legatura cu presupusele afirmatii. Mintea nu se poate ocupa de 2 lucruri simultan!

Avocat MANOLE Ionel
www.avocatoradea.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a

Radu Sărăndan

aprilie 23, 2014

PERSUASIUNEA ALTFEL (II)

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}