fbpx

5 aprilie 13

NLP – EMOTIE – ARTA

0  comments

NLP apelează şi accesează emoţia.

Emoţia este cea care ne apropie și scoțând la iveală emoția, trăirea devine autentică, iar ceea ce comunicăm prin desen, muzică, teatru este la fel – autentic. Exprimându-ne în acest context, explorând, desenând, însemnând, ne îndreptăm spre artă şi nu spre a copia lumea conştientului imediat sau a cotidianului.

Creăm având în „fundaţie” emoţia şi ca formă de limbaj arta plastică, muzica, teatrul. Accesăm emoţia, după care o „notăm” pe hârtie cu cărbunele, o trăim prin teatru, o „cântăm”. Prin semn plastic, prin ritm sau prin armonie – o redefinim, o alterăm, o intensificăm sau o ştergem, facem conexiuni.

Forţa (de expresie) unui semn plastic, a unui gest sau sunet depinde de relaţiile acestuia cu celelalte elemente din compoziţie, din context. Ea este începutul spre atingerea scopului şi este mai mult decât o parte a planului sau a sistemului – este o strategie.

Dacă te apuci şi îţi desenezi starea este posibil să nu transmiţi nimic sau ai toate şansele ca desenul tău să nu producă nici o vibraţie privitorului, dar cu siguranţă nu te va judeca nimeni pentru asta.

Fiecare are posibilitatea de a creiona lumea de a recurge la metafore, acesta fiind, poate, un mod de a se „parafraza” pe sine. Un discurs plastic (cu un limbaj metaforic), induce. Asocierile, provoacă ecouri şi atitudini. O stare de spirit nedorită este schimbată, „redesenată”.

„Redesenând” starea, ea devine abordabilă, maleabilă, accesibilă din mai multe unghiuri, poate fi privită din perspective diferite, poate primi valenţe, conotaţii multiple. Îsi poate schimba forma, sunetul, ritmul, poate transfigura „realitatea”, starea actuală .

Prin tehnici NLP şi artă reuşim să redobândim şi să întreţinem respectul de sine prin reuşite, prin mici victorii, reducem stresul găsindu-ne un hobby, o pasiune, rezolvăm conflicte redefinind, ne îmbunătăţim capacitatea de comunicare găsind variante de a transmite şi a codifica mesajele, ne dezvoltăm creativitatea – găsim soluţii.

Articol scris de Răzvan Radu


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

august 5, 2019

Iubirea din noi

Radu Sărăndan

iunie 14, 2016

Ascultă-ți liniștea!
Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}