fbpx

22 noiembrie 13

PATTERNURI EFICIENTE DE LIMBAJ PERSUASIV (II)

0  comments

„Vinzi ieftin actiuni la viata ta? Atunci a sosit timpul sa elimini cronofagii!” I. Manole

Pentru ca sunt absolut convins ca o mare parte dintre voi ati asimilat deja pattern-urile din articolul precedent, vreau sa sugerez versiuni eficiente ale aceluiasi tipar care confera iluzia alegerii persoanei pe care intentionati sa o influentati (spre binele ei, nu-i asa? iar daca aveti si voi o satisfactie-bonus, cine poate fi suparat?):

Modelele prezentate se refereau la variabile – TIMP, LOC sau MOD si folosesc cuvinte adecvate (acum sau dupa ce…, la tine sau la mine,  acolo sau altundeva, azi sau maine, asa sau …altfel, etc)pers 3a

Daca tocmai ai cunoscut si ai avut o conversatia placuta cu un (o) potential partener(a), in care ati reliefat pasiuni si obiceiuri (daca preferi sa te asociezi cu obiceiuri un pic mai „vinovate”, care va introduc intr-o atmosfera de complicitate), poti sugera:  „Cand vrei sa luam cina intr-un loc ales de tine in care sa nu ne deranjeze nimeni, inainte sau dupa ce ne cunoastem mai bine?”

Iar daca simti ca, pentru a incheia contractul cu tine (ca liber profesionist) sau firma ta, mai este nevoie de un imbold, iti sta la dispozitie un alt tipar – ON/OFF:

Indiferent daca incheiem sau nu, un contract azi, am sentimentul ca vom avea o relatie deosebita.

Numeroase studii au indicat ca un fapt care se petrece fizic este procesat similar, de catre creierul uman, cu unul imaginat intens, cu implicare emotionala. Asadar, poti sugera subtil, non-directiv, ca persoana-tinta sa parcurga virtual un tur al beneficiilor pe care le va avea cooperand cu tine:

 
 

Ce se intimpla atunci cand (tu)…?

 

Cu scopul de a raspunde la aceasta intrebare, persoana influentata trebuie sa isi imagineze ceea ce tu sugerezi.
In zona emotiilor, oamenii invata la fel de bine imaginandu-si intens, ca si cum s-ar fi intamplat fizic.

Acest pattern poate deveni deosebit de util si in coaching, urmarind sa ii schimbi persoanei vizate o convingere limitativa. Ai observat conjunctia „si”, este o prezumtie ca acest pattern este oricum util in domeniul pe care vi l-am expus inainte de a va vorbi de coaching. La nivel inconstient, veti percepe si veti accepta mai usor, prin acest joc de limbaj, ca patternul este util. Ulterior poti interveni cu tipare mai puternice, gradat.

Ce se intampla atunci cand va dati seama ca nu veti gasi un alt avocat specializat si cu rezultate mai bune in problema care va intereseaza?
Ce se intampla atunci cand descoperi ca iti doresti cu ardoare altceva decat ai obtinut pana acum? (daca doresti sa orientezi persoana spre un alt obiectiv, pe care i-l poti oferi tu, si sa ii starnesti o aversiune fata de ce deja avea)pers 3b

Ce se intampla atunci cand descoperi ca ai nevoie de mai mult si nu mai poti progresa prin veche metoda? (daca doresti sa te aleaga pe tine cu noua metoda prin care maresti productivitatea (cantitatea) a ceea ce deja detine)
Ce se intampla atunci cand iti imaginezi ca am reusit impreuna si sarbatorim victoria in liniste si satisfactie?

Stiu ca ai conturat o idee importanta: Patternurile (tiparele, sabloanele, cum vreti sa le botezam ) nu sunt deloc rigide, ba dimpotriva, aplicarea lor rigida se poate intoarce impotriva voastra.  Si mai stiu ca ai sesizat ca posibilitatile de a combina tiparele persuasive sunt practic infinite, iar dupa ce le vei exersa vei rafina permanent abilitatea de a-ti folosi cuvintele ca un panaceu, ca o arma letala sau ca un scut, in functie de interesele tale de moment sau pe termen lung.

Cine nu isi doreste sa se scape de irositorii de timp, cronofagii care te tin la telefon sau in discutii despre viata si problemele lor, care pe tine te lasa rece, dar din politete (si necunoscand pana acum patternurile de influentare) le-ai permis sa iti macine momente din viata pe care le puteai petrece cu iubita, copilul tau, cu parintii, sau celebrand un eveniment placut.

Clientii cu urgentele lor inchipuite care te deranjeaza si te aduc la birou in week-end, unele rude enervante sau vecinii cu vaicarelile lor, sedintele interminabile fara decizii datorita unui management al timpului defectuos, toate aceste momente neplacute care adunate dau un procent infricosator din viata ta pot fi eliminate sau mult reduse prin folosirea unui limbaj-scut de protectie, ale carui tipare le veti invata perfect practicand ce cititi acum si in articolele din zilele si saptamanile urmatoare.

Daca nu ai hotarat sa vinzi ieftin actiuni la viata ta, atunci deja stii ca poti utiliza tiparele persuasive pentru a elimina cronofagii si a-ti darui astfel,emotii din ce in ce mai placute. Gandeste-te ca atunci cand muncesti 5-6 zile pe saptamana cate 10-12 ore pe zi, consultand clienti daca esti liber profesionist) sau muncind pentru superiori, atunci orele si zilele (actiunile la viata ta!) pe care le vinzi unor straini trebuie sa le dai la un pret bun, care sa iti permita sa iti oferi, tie si celor care cu adevarat conteaza, momente bune, satisfactii materiale si morale, sentimente pozitive.

Preferi sa imi relatezi acum in maxim 2 minute, pentru ca am o intalnire importanta imediat, sau te programez saptamana viitoare, dupa ce imi  voi consulta agenda? Sau peste vreo trei luni, cand falsa urgenta a cazut in uitare ;)…

Psih. I. Manole, Master Practitioner ARONLP, EANLP


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a
La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}