fbpx

27 decembrie 13

PATTERNURI EFICIENTE DE LIMBAJ PERSUASIV (IV)

0  comments

„Fiecare cuvant pe care il rostesti reprezinta o alegere constienta de a influenta directia unui om ori unui grup.”
(I. Manole, acum 5 minute)

Nu exista vreun cuvant fara influenta asupra vorbitorului si/sau ascultatorului. Indiferent daca rostitorul, creatorul cuvantului scris sau vorbit este constient de efect.

PERS 4CStudiile au aratat ca exista anumite cuvinte si expresii care dau rezultate uimitoare in ce priveste cererea compliantei, dovedindu-se ca determina o persoana sa ajunga la o concluzie predeterminata (de tine! :).

Unele patternuri nu au, aparent, o exprimare eleganta sau chiar par a pendula pe granita corectitudinii gramaticale. Insa unele tipare se adreseaza copilului din interiorul persoanei si, cum spunea Bandler, atunci vorbeste-i pe limba lui, muleaza-te pe structurile gramaticale pe care le percepe partea din creier aferenta acelei varste! In doua cuvinte: „Papa, acum!”
    
Este o adevarata arta sa induci relaxarea persoanei din fata ta (sau partenerului de conversatie telefonica), pentru ca relaxarea corporal-mentala este o conditie prealabila a increderii in tine care va cimenta relatia contractuala sau de orice natura pe care intentionezi sa o stabilesti.

Sau poti sugera procesul invers, incepand cu presupunerea certa a increderii, care constituie un temei pentru relaxare.

 • Avand incredere in mine, veti beneficia de liniste si relaxare in timp ce eu ma voi ocupa cu profesionalism de problema pe care ati avut-o. (verbul la trecut contribuie la inducerea starii de destindere)
 • Avand incredere in mine, veti lasa grijile deoparte pentru ca acum exista un profesionist care actioneaza.

Dupa cum deja ati remarcat, patternurile se pot (si chiar este recomandat) a se combina intr-o maniera limitata doar de creativitatea voastra (si de capacitatea mentalului de a receptiona un flux mai mic sau mai mare de cuvinte).
Sablon:


Avand incredere in mine, veti
___________

Acest tipar este unul de tip CAUZA – EFECT, astfel cum este cunoscut in NLP. Constructiile Cauza – Efect sugereaza ca o anumita actiune cauzeaza o reactie specifica. Cand ati asimilat modul de constructie, puteti genera la nesfarsit astfel de patternuri:

 • Invatand NLP, veti deveni specialist in comunicare.
 • Semnand (azi) contractul cu mine, veti avea garantia ca sunteti asistat de un profesionist al dreptului.

In momentul in care veti ajunge sa intelegeti pe deplin ca exista o faza superioara memorarii si folosirii mecanice a tiparelor pe care le-ati intalnit in articolele precedente si cu care va veti delecta in cele care urmeaza, veti simti satisfactia copilului care stie ca din stiloul lui curg cuvinte si fraze si idei, nu doar litere lipite una de alta.

Si, pana curiozitatea si dorinta va vor conduce la acest nivel avansat, ramane sa luam caramizile una cate una, pana cand vom imbina atat arhitectul cat si constructorul in acelasi trup, proiectand si construind palate. Palate din cuvinte.
Sablon:


N-am de gand să-ţi spun să
________, tu decizi.

 

 • N-am de gand sa-ti spun sa-mi faci plata integral acum, tu decizi. (N-am de gand sa-ti spun, totusi am lansat comanda…, insa iti las iluzia finala ca decizia iti apartine in totalitate.)
 • N-am de gand sa-ti spun sa nu pierzi ocazia unica de a investi in aceste obligatiuni, tu decizi. (aici sunt broker)
 • N-am de gand sa-ti spun sa profiti de pretul avantajos pe care il are aceasta casa, tu decizi. (aici sunt agent imobiliar)
 • N-am de gand sa-ti spun sa te grabesti sa nu pierzi oportunitatea asta, tu decizi.
 • N-am de gand sa-ti spun sa iti faci un copil acum, cat esti tanara si sanatoasa, tu decizi. (aici pot fi ginecologul, mama ei-viitoare bunica, sotul care vrea sa isi „lege de glie” sotia atragatoare si dornica de cariera)

Ca din orice alt pattern, si din acesta pot deriva tipare similare, nu va cramponati de un sablon, dar primul pas este sa asimilati la perfectie sablonul si apoi sa dati frau liber creativitatii:
Sablon similar:


Ti-as putea spune sa ____________, dar nu voi face asta.

 

 • Ti-as putea spune sa ma inlocuiesti sambata asta la serviciu, dar nu voi face asta. (Deja am facut-o si prin modul elegant de „retractare” am sanse ca tu sa „decizi” ca este corect sa imi propui sa imi faci acest serviciu (odata ce eu de fapt nu ti-am cerut asta pentru ca tocmai am spus ca nu iti voi spune 🙂

Depinde de context si de cum simtiti …ca „va vine mai comod si mai natural pe limba”, ce formula veti utiliza.

 • Ti-as putea spune sa renunti sa te inscrii cu mine la acest concurs, dar nu voi face asta, desi este foarte important pentru mine si familia mea. (Astfel lasi persoana vizata sa decida in contextul in care elegant ti-ai comunicat dorinta, intr-un mod atenuat, bland).

PERS 4BAtentie la tonul mai coborat pentru „comanda” incorporata in sablon, la postura corpului, la privire, etc. Toate aceste elemente conteaza, fac parte integranta din mesaj.

Este esential sa exersezi aceste patternuri pana le vei simti ca-ti vibreaza in neuroni.

Cuvintele inseamna putere, iar patternurile de limbaj pe care le veti invata din aceste expuneri va vor ajuta sa exploatati aceasta putere, in beneficiul vostru si al celorlalti (ultima teza este optionala, desigur :).
Psih. I. Manole, Master Practitioner ARONLP, EANLP

 


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a
La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}