Nu mai retin autorul, important este ca
am retinut ideea, asa-i?
Raiul nu poate fi static. Studii recente in domeniul psihologiei copilului ne arata ca nu este cazul sa ne ingrijoram daca starea emotionala a copilului variaza fara un motiv aparent (pentru noi) de la tristete, agitatie, etc la exuberanta, intr-un interval relativ scurt de timp (de ex. o ora), chiar daca circumstantele raman constante.
Ne agatam uneori de un loc, de o stare, activitate, relatie, obiect sau substanta chimica dorita si facem tot posibilul sa ramanem „acolo”. Chiar daca o alegi tu, inchisoarea ramane o inchisoare. Mecanismele de coping (supravietuire, adaptare)care au functionat odata, si apoi le-am tot repetat, se transforma intr-o povara. O poveste zen zugravea intalnirea dintre un calator si un grup de oameni care carau pe umeri o barca foarte grea, iar raspunsul lor la mirarea calatorului a fost: „Ne-a salvat viata in raul involburat, ii suntem vesnic recunoscatori, niciodata nu o vom abandona, o vom cara mereu cu noi.”
Ma intreb cate barci caram in spate fiecare dintre noi?
Atunci cand vrei sa conduci o persoana de la un comportament invechit la unul mai functional, la luarea unei decizii optime, prin mecanismul de pacing (ritmare, sincronizare) si leading (dirijare), poti uza de tiparul urmator:
Tu mi-ai descris situatia ta si nevoile tale, si eu ti-am aratat cum i-am ajutat pe ceilalti clienti ai mei, si am revazut impreuna optiunile pe care le avem, asa ca esti pregatit probabil sa alegi acea varianta pe care o doresti.
Sablon:
|
Practic sumarizezi ce auzi, persoana vizata nu are motiv sa te contrazica, e o varianta a celor trei de “DA” dupa care sugestia finala traverseaza mai usor filtrele reticente ale mintii constiente.
Tu mi-ai spus ca vrei un job banos, si eu ti-am spus ca doctorii si avocatii castiga bine si am stabilit impreuna ca sunt printre cele mai importante profesii asa ca poti alege una dintre ele.
Daca te gandesti la rezultatele pozitive care apar cand asculti sfatul meu de ieri, atunci nu mai eziti cand iti cer sa faci ceva.
Sablon:
|
Sablon:
|
Este util sa ne intalnim periodic, asa-i?
Niciodata nu am gresit in estimari, asa-i?
Ma intreb daca vorbele lui Vadim Zeland (“Transurfing-ul realitatii”), care vibreaza in memoria mea mereu, ne pot conduce spre o viata cu mai multe satisfactii:
“Din tot ceea ce vezi, auzi, pipai, mirosi, gusti simti si gandesti, alege doar ceea ce iti place si elimina ceea ce nu iti place.”
Ma intreb, deci nu iti impun, asa ca iti poti insusi acest principiu de viata, asa-i? Iar cand reusesti, poate imi explici cum l-ai asimilat, hi-hi. Pentru ca azi am intalnit timp cateva ore numai oameni care imi repugnau, ma iritau, soferi execrabili, functionari adormiti si scarbosi, clienti care repetau obsesiv aceeasi intrebare deja lamurita, actiuni necoordonate, desincronizari, urgente care de fapt nu erau urgente dar imi consumau resursele, etc.
Sau, poate, am ales sa remarc oamenii care imi displaceau, m-am concentrat asupra aspectelor neplacute, mi-am pus filtrele prin care am selectat din experienta concreta in special ceea ce imi starnea emotii negative. Cand am schimbat starea, am inceput sa remarc partile vesele, atractive.
Intreaba-te mereu: „Cata importanta am ales sa acord acestui lucru?”