fbpx

14 aprilie 14

Persuasiunea ALTFEL (I)

0  comments

„Tu ramai la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te intreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.”
Mihai Eminescu (Glossa)
(la fel de corect as putea trece Osho, Buddha, Gurdjief,
… pentru ca numai un iluminat poate exprima aceasta,
si numai un poet-iluminat le poate pune in versuri)

As putea sa continuu sa va furnizez patternuri de limbaj persuasiv, pragmatice, asa cum am procedat in majoritatea articolelor. Dar m-am razgandit, indiferent cat sunt de utile si cat de mandru sunt de ele. 🙂
Le veti gasi curand on-line pe acest site.

Am elaborat, finisat, explicat, modelat (nu le-am inventat eu, ci Bandler, Milton, Grinder, Dilts, Hall etc, eu doar le-am prelucrat, adaptat la limba noastra, modificat, etc) circa o suta de tipare. Dar, oricate as genera nu ar conduce pentru un nepracticant NLP decat la o invatare matematica, precum invatam teoreme in scoala, si vor fi utilizate exclusiv la rezolvarea de probleme. Probleme de viata.

Vei putea rezolva numai probleme-standard cu patternuri pre-generate. stiu, imi veti replica imediat ca 90 % dintre problemele de rezolvat in viata sunt standard si este aproape suficient sa inveti tiparele de limbaj si sa le aplici matematic.

Si ce vei face cand apare o problema care iti cere creativitatea maxima? Care nu se incadreaza in niciun tipar intalnit? Nimeni nu poate prevedea toate contextele. Si nimeni nu pooate memora mii de patternuri si, chiar daca ar face-o, memoria umana nu este capabila de o selectie imediata a formulelor adecvate in orice situatie concreta. Dar, probabil, vei avea resursele pentru 90% dintre problemele posibile. (procentul este variabil, suntem unici, doar horoscoapele si guvernele incearca sa ne standardizeze si sa ne faca previzibili 🙂

E un scop, util, dar nu e totul. Nu este important doar sa poti accesa baza de date din creierul tau si sa folosesti un pattern in contextul potrivit pentru a influenta si a-ti mari astfel sansa de a-ti atinge un obiectiv, ceea ce este si mai important este sa poti tu genera tipare ca si cum ai intra in pielea lui Bandler. Richard Bandler. Supremul! (e ca si Bond. James Bond. Dar la un nivel superior)

Daca urmezi o formare NLP, o instructie in magia cuvantului rostit, gustat, mirosit, simtit, pipait, vazut si nevazut, si practicat cu pasiune, la limita obsesiei, vei ajunge sa distingi tiparele persuasive in vorbele celorlalti, sa le poti contracara, sa folosesti tu insuti natural tipare pe care nu le-ai vazut niciodata standardizate.

Sa te joci cu cuvintele, sa le savurezi, sa le simti dulceata si uneori iuteala sau rugozitatea, sa dezmierzi sau sa provoci rani sangerande in suflet. Inclusiv in al tau! Pentru ca nu degeaba s-a nascut arhetipul ucenicului-vrajitor care a dezlantuit forte pe care nu le putea controla…

Si, la urmatorul nivel, se afla ceva prea diafan pentru a mai rezona la cuvantul scris, rostit sau tacut. Dar sa ne rezumam acum la scopul artei persuadarii.

Am avut cu cateva minute inainte de a alege aceasta tema o epifanie:
Persuasiunea poate fi limitata doar la limbajul scris, vorbit, al trupului, la trucuri ieftine pe care le intalniti la diverse seminarii de dezvoltare personala? De genul sa oferi bombonele celor ce intra in biroul tau… (desi e chiar eficient!)

Sau inseamna atingerea unui rezultat, a unei stari dorite, interioare sau exterioare, prin atitudinea perfecta? Atitudinea inglobeaza fundamentul corporal-emotional-mental-spiritual, practic Fiinta, sau mai précis fiinta de care esti constient intr-o etapa a vietii.

Care e rolul persuasiunii? Sa obtii ceva – un job, o reactie a unei persoane sau multimi, un obiect sau suma de bani, putere asupra altora, o relatie cu o alta persoana, etc? Sau sa obtii acel lucru cu o stare interioara de pace, de calm, de claritate, de iubire?
Cu sanatate si vigoare in corp, cu pace si iubire in inima, cu intuitie si inteligenta in minte si cu bogatie si influenta asupra lumii.

Asta este starea! Aceasta este atitudinea! Daca ai asta, atunci vei accepta cu multumiri ceea ce ai obtinut prin persuasiune. Daca nu ai toate acestea, indiferent ce vei obtine prin persuasiune se va grefa pe o stare de spirit-fizic-sentiment-gand care nu reprezinta contextul unei sarbatori a rezultatului.

E nevoie de intelegere! E nevoie de epifanii in fiecare moment al vietii. Si atunci, fiecare clipa devine o sarbatoare. Vei savura cuvintele pe care le rostesti. Vei adora momentele in care obtii ceva, persuadand, precum si momentele in care esti pe drumul spre rezultat.

Daca nu iubim calatoria, ne vom plictisi repede de rezultat, indiferent cat l-am dorit si cum l-am obtinut.
Poate, de aceea, barbatii care obtin o femeie (indiferent cat de frumoasa, cat de dorita, de el si de altii) fara a o curta indelung, fara a-i patrunde toate intelesurile, gandurile, emotiile, aspiratiile uneori necunoscute chiar si ei 🙂 se plictisesc imediat, ca de un trofeu al carui rol s-a incheiat cand este pus in vitrina.

„Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.”

Vei intelege aceasta numai atunci cand vei pricepe ce a zis Arsenie Boca: ”Iisus este contemporan cu noi.” Am inteles asta intr-unul din rarele momente cand am fost AICI SI ACUM, vazand ca Timpul cronologic este doar o inventie daruita noua de Divinitate, pentru a ne usura aceasta existenta. Dar nu gasesc cuvinte sa explic modul in care am inteles atunci.

„Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;

In aceste doua versuri comprimate, regasim intelepciunea care nu poate fi comentata nici in mii de volume. Deci, voi face asta in doua sau trei articole successive :). Apoi, e rolul vostru sa patrundeti.

Toti marii maestri, iluminati, au exprimat condensat ceea ce Eminescu ne-a lasat in versuri.
Buddha spunea: Evenimentele se petrec, faptele se infaptuiesc, consecintele se produc, dar nimeni nu actioneaza. Nimeni nu este vinovat.
Iar Ramesh Balsekar, contemporan fizic cu noi, a explicat: ”De vreme ce individul nu este autorul vreunei acţiuni, nu trebuie sa poarte niciodata povara pacatului şi a vinovaţiei in legatura cu propriile sale acţiuni, nici povara urii pentru cei care l-au ranit. Absenţa acestor doua poveri inseamna liniştea sufleteasca – „fericirea” pe care fiecare fiinţa umana o cauta in viaţa.”

Pentru ca noi folosim persuasiunea deoarece vrem sa fim fericiti, atunci, pe moment, ca rezultat al cuvintelor si actiunilor noastre. Dar daca nu patrundem invataturile de mai sus, bucuria ne va fi umbrita mereu de teama, de speranta, de dorinta, de frica de permanentizare a unei situatii sau stari neplacute.

Dar este dificil sa retinem invataturile lui Buddha redate in cuvintele sale. Si atunci, ce frumos suna in lobul nostru drept, versurile lui Eminescu, care redau tot ceea ce trebuie sa stim inainte de a invata?

Studiile au aratat ca transpunerea in versuri favorizeaza accesarea unor arii corticale din lobul insarcinat cu intuitia, creativitatea.

Sub o alta forma si mai condensata, va redau directia de viata pe care se poate construi in mod fericit arta persuasiunii:

”Iubeste-te pe tine inainte de toate, ingrijeste-te pe tine, nu datorezi nimanui nimic, nu esti obligat sa dovedesti nimanui nimic.”

Iar Don Miguel de Ruiz a avut revelatia celor 5 legaminte din care pot rasari ca o ramurica mii de patternuri de persuasiune:

1. Foloseste-ti impecabil cuvintele.
2. Nu lua nimic la modul prea personal.
3. Nu face presupuneri inutile.
4. Fa tot ceea ce iti sta in putere, in orice lucru.
5. Asculta dar ia totul sub beneficiu de inventar (nu crede, fii sceptic)
6. Aminteste-ti dupa ce ai facut totul, ca nu poti controla consecintele. (pe asta l-am adaugat eu, simteam ca e necesara o completare la nr. 4)

Ei bine, daca atitudinea ta va fi formata din aceste principii pe care le introduci in ADN-ul tau, in muschi si in oase astfel incat sa iasa si sa reintre in tine cu fiecare respiratie, atunci Persuasiunea va fi doar una dintre abilitatile tale perfecte!

Iar daca invataturile care iti dau atitudinea, reproduse mai sus, ti se par diferite, patrunde-le, pana le vezi identice. Doar cuvintele sunt diferite.

Balsekar a mai exprimat intr-un mod: ”In orice clipa, fa ceea ce doresti, fa ceea ce crezi ca trebuie sa faci si bucura-te de viata, aceasta insemnand sa accepti tot ce se petrece in orice clipa ca fiind voia Divinitatii, uneori lucruri placute, alteori neplacute. Asta e tot ce poate cineva sa faca.”

Psih. I. Manole,
Master Practitioner ARONLP, vreaunlp.ro


Radu Sărăndan

Radu Sărăndan

DE ce să alegi Vreaunlp România?

     Dr. Radu Sărăndan este Master Trainer NLP, NLP Master Coach, Wingwave® coach, Senior coach ANC, absolvent de Master în Psihologie, Medic homeopat și are o experiență de peste 5.000 de ore de predare a tehnicilor de NLP și peste 1000 de ore de coaching.


• fondatorul proiectului Vreau NLP! România, unul din cele mai complexe programe de dezvoltare personală şi profesională prin tehnici de NLP.

• fondatorul tehnicii de eliberare a viitorului de așteptările din trecut.

• fondatorul mecanismului Racheta – de la demotivare la motivare maximă.

• fondator al proiectului de dezvoltare antreprenorială Coaching Organizațional pentru Succes

• co-fondatorul proiectului Catharsis Neuro-Lingvistic.

• co-fondatorul proiectului Călătoria Interioară.

• co-fondatorul proiectului de Leadership – Șlefuiește Diamantul.

• co-fondatorul proiectului Jurnalul unui adolescent – proiect destinat adolescenţilor.

• creatorul workhop-urilor “Devino femeia care iţi doreşti să fii”, “Atitudine de success” și “Programează-ţi viitorul”,

• co-fondatorul programului ”Vindecă rănile trecutului”

Related posts

Radu Sărăndan

iulie 16, 2016

Persuasiunea agresivă
La naiba cu persuasiunea elegantă! – Tehnici de atac – partea a II-a
La naiba cu persuasiunea eleganta! – Tehnici de atac – partea I

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Ce părere ai despre acest articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}